A hétvége hírei

2010. október 11., hétfő, Közélet

Újabb gátszakadásra készülnek
Míg a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi államtitkár az újabb gátszakadás miatt aggódik, a MAL Zrt. és a vegyipari szakszervezet a munkahelyeket és több ezer ember megélhetését félti. Kolontáron épül a védőgát, Devecsert nem kellett kiüríteni, a Marcal, a Rába és a Duna pH-ja normalizálódott, de az érintett területeken a levegő porkoncentrációja olyan magas lett, hogy kötelező a maszk és szemüveg viselése.

* Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó, le fog szakadni a megsérült északi oldalfala, ,,egy napon vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia". Most azon dolgoznak, hogy óvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy százmillió forintos költségből. * A katasztrófavédelem is felkészült egy esetleges újabb szennyezés kezelésére. A gipszszállítás logisztikája biztosított, rendelkezésre áll az ecetsavkészlet, a légi beavatkozás készenlétben vár. Sem a Rábát, sem a Mosoni-Dunát, sem a Dunát nem éri szennyezés — ígérik. Közben befejezték a Marcal ecetsavas kezelését, mert normalizálódott az érintett felszíni vizek kémhatása. Mintegy két és fél millió köbméter vörösiszap van a tározókban, amelynek állaga sűrűbb folyadék annál, mint amely múlt hétfőn öntött el több tíz hektárt, így az esetleges szakadás után arra számítanak, hogy legfeljebb 500—1000 méter távolságig juthatna el az újabb sárlavina. * A Dunán nincs halpusztulás, a főváros dunai szakaszán lebegő haltetemek a Marcalból származnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint. * A kormány folyamatosan nyomon követi a vörösiszap-katasztrófa eseményeit, minden eshetőségre készen áll, s ,,a legrosszabb események" bekövetkeztére is rendelkezik forgatókönyvekkel — mondta tegnap este Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kabinet vasárnapi ülése után. * Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke felhívást intézett a magyarországi vállalkozókhoz a hét végén. Azt kéri, a gazdasági szféra prominensei fogjanak össze a vörösiszap károsultjai érdekében. Az üzletember tízmillió forinttal járul hozzá a kormányzat által létrehozott magyar kármentőalaphoz. Az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett alapot szombaton hozták létre azért, hogy mindenki, aki segíteni akar a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjain, megtehesse akár bel-, akár külföldről is. * Mintegy másfél száz újságíró tekinthette meg a vörös­iszap-lavina miatt kialakult katasztrófa térségét tegnap. Az újságírók a szombat hajnalban kiürített Kolontáron megnézhették a települést kettészelő védőgát építését és a kárfelszámolás munkálatait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-11: Közélet - :

Csempészt fogtak

Régebb tartó megfigyelés végére tettek pontot a bűnüldöző hatóságok, pénteken letartóztatták a 33 éves sepsiszentgyörgyi Sz. Zoltánt, akit adócsalással vádolnak.
2010-10-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
Kovásznán a városi képtárban ma 17 órakor Bálint Ágnes művészettörténész megnyitja Dimény András brassói festőművész egyéni kiállítását.