Hogy mik vannak!

2010. október 12., kedd, Magazin

,,Ököltészet"
Versbokszbajnokságot vívnak Japánban: a költők ökölvívóringben csapnak össze — de csak szóban. A menetek rövidek, és csak egy van páronként. A poéták három percet kapnak, hogy verset rittyentsenek a helyszínen megadott témára, aztán nekiesnek egymásnak ököl helyett költeményeikkel.

Zsűri pontozza a versek eredetiségét, stílusát, megszólaltatását, azaz a szavalás szépségét. Az ,,ököltészet" országos bajnokság, jelenleg a regionális döntők folynak tizenhat helyszínen, a döntő október 16-án lesz Tokióban. Létezik sakkboksz is, abban azonban nemcsak sakkoznak egymással az ellenfelek, hanem ütik is egymást, váltogatva a két sportágat. A költőknek nem kell (ök)ölre menniük egymással, de feltehetően megtehetik, ha nem bírnak ma­gukkal.


Táncoló ,,légi legények"
Férfiakra cserélte a személyzeti tánckart az a Fülöp-szigeteki légitársaság, amely hatalmas sikert aratott a biztonsági előadást táncolva tartó légi kisasszonyaival. Fanyalgók is akadtak azonban, akik szerint a produkció megalázó a női nemre. A légitársaság így aztán pénteken legényeket táncoltatott, ugyanúgy hármat, de más zenére. A női trió Lady Gaga popsztár Just Dance — Egyszerűen csak táncolj! — című slágerének ritmusára mutogatta a biztonsági mellényeket, az oxigénmaszkokat, fújta meg vészsípjait, és megpördülve, széttárt karral mutatott a vészkijáratokra. A legények a Men Without Hats (Férfiak kalap nélkül) nevű új hullámos zenekarnak a produkcióhoz tökéletesen passzoló, Safety Dance (Biztonsági tánc) című számára tartották biztonsági előadásukat. A női produkciót felvette egy utas videóra, és feltöltötte a YouTube internetes videomegosztó honlapra. Péntekig már hétmillióan voltak rá kíváncsiak, ami hatalmas siker. A zene miatt egyébként nemigen hallani a szóbeli eligazítást, de az utasok még a felszállás előtt átesnek egy ,,normális" biztonsági okításon, a táncrevüs ráadásváltozat csak később következik, a levegőben. A manilai központú fapados légitársaság nem először szolgál rendhagyó úti programmal, rendezett már énekversenyt is utasainak.


Unalmasítják az utcaneveket
Unalmasabbá akarja átneveztetni az utcákat egy hivatalnok az Egyesült Államok Georgia államának egyik megyéjében, hogy ne lopkodják az utcanévtáblákat. McIntosh megyéről van szó, amelyben évente több mint félezer utcatábla tűnik el. Mark Douglas meglátása szerint a legkelendőbbek azok a feliratok, melyek népszerű tévésorozatok szereplőinek nevével vagy a szériák címével azonosak. A tolvajok szeretik az olcsó borok utcanévrokonait is, továbbá a marihuánát fedő számos szleng szót. Még az alliterációk is vonzóak — például a Harmony Hill. A táblák pótlása évente 17 000 dollárba (51 000 lejbe) kerül.


Orvosoknak tilos a dohányzás
A Fülöp-szigeteken orvosoknak tilos a dohányzás — közölte a helyi orvosi kamara, amely azért döntött a korlátozás mellett, mert szerinte az egészségügyi dolgozóknak ezen a téren is jó példát kell szolgálniuk. Az orvosi kamara a tiltással egyebek mellett azt kívánja elérni, hogy az orvosok káros szenvedélyükkel betegeiket ne tegyék ki a passzív dohányzásnak — magyarázta Oscar Tinio kamarai elnök. ,,A gyógyítókat minden társadalmi osztályban megkülönböztetett tisztelet és figyelem övezi, ezért sem helyénvaló a dohányzó orvos látványa" — tette hozzá Tinio. Arról azonban még nem született döntés, hogy a szakmai szervezet rendelkezése ellenére füstölgők milyen büntetésre számíthatnak. Hivatalos statisztikák szerint a délkelet-ázsiai országban 17,3 millióra tehető a dohányzók száma, azaz a 15 év feletti lakosság 28 százaléka hódol a káros szenvedélynek. Benigno Aquino köztársasági elnök elismerte, hogy maga is a nikotinfüggők táborába tartozik, káros szenvedélyét pedig azzal magyarázza, hogy a cigaretta a munkájával járó stressz elviselésében segíti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-12: Magazin - :

Dzsingiszfik versenye

Egyre nagyobb a származási verseny a kazahok között annak bizonyításáért, hogy Dzsingisz kán vére folyik ereikben.
2010-10-12: Riport - Hecser László:

Erőt merítenek a hagyományból

Vargyasnak külön hangulata van — megérzi ezt mindenki, aki nemcsak áthalad, hanem lélegzetvételnyi időre meg is áll a faluban. Ez talán annak köszönhető, hogy a régi székely falvak hagyományából többet megőrzött, átörökített.