Nem csak maguknak termelnek

2010. október 12., kedd, Gazdakör

Október 15-től újra lehet pályázni a Félig önellátó gazdaságok támogatása című fejezetre. A pályázati eligazító füzet nyomtatott formában megtalálható a megyei mezőgazdasági igazgatóság vidékfejlesztési osztályán és a megyei agrárkamaránál is.

Ebben az évben két kiírási időszakot határoztak meg. A tavaszi kiírás keretében tízezer gazdaság támogatására jutott pályázati pénz, a rövidesen induló időszakra pedig húszezer gazdaság támogatására van elegendő összeg. Az első kiírásban Háromszéken hetven pályázatot nyújtottak be, országos szinten pedig több mint 13 000 pályázat versenyzett, ezért a támogatandókat pontozásos rendszer alapján válogatták ki.
A megyében benyújtott pályázatok fele érte el a szükséges pontszámot. Húsz pont járt annak, aki valamely termelői csoport vagy szakmai egyesület tagja. Ez a feltétel könnyen teljesíthető, hiszen szinte minden mezőgazdasági ágazatban léteznek szakmai egyesületek. Tizen­öt pont járt annak, aki a területalapú támogatások kérésének leadásakor igényelte az agrárkörnyezeti gazdálkodásokra járó támogatást is. Újabb húsz pont jár annak, aki a hegyvidéki és hátrányos övezetben gazdálkodik. A nemzeti vidékfejlesztési terv melléklete szerint a megyéből a következő községeket és városokat minősítették hátrányos helyzetűeknek: Nagy­ajta, Árkos, Bár­kány, Nagybacon, Bölön, Bükszád, Bodok, Bardoc, Bereck, Csernáton, Kommandó, Ko­vászna, Dálnok, Dobolló, Esztelnek, Gelence, Gidófalva, Hidvég, Bodza­forduló, Lemhény, Málnás, Almás, Mikóújfalu, Maksa, Ozsdola, Kézdiszentkereszt, Szita­bodza, Torja, Elő­patak, Kőröspatak, Nagy­patak, Vargyas, Zá­gon és Zabola. További húsz pont jár annak a pályázónak, aki 40 évnél fiatalabb, huszonöt pontot kap, aki vállalja, hogy beruházásai által segíti az uniós szabványok teljesítését farmszinten, illetve maximálisan 15 pontot azon pályázó, aki a beruházás (gép- vagy állatvásárlás) által javítja a farm életképességét.
A feltételrendszer
A félig önellátó gazdaságok megnevezés alatt azon gazdaságok értendők, amelyek a családi fogyasztáson kívül az általuk megtermelt mezőgazdasági termékek egy részét a piacon értékesítik. A pályázat révén gazdaságonként évente 1500 eurós támogatás hívható le, ezt az állandó összeget öt éven keresztül folyósítják. A pályázónak nem kell önrésszel rendelkeznie. Az eligazító füzet feltételrendszere szerint a pályázó nem lehet 62 évesnél idősebb, gazdaságának pedig kötelező szerepelnie a kifizetési ügynökség farmnyilvántartójában vagy a gazdalajstromban. Alap­feltétel, hogy olyan gazdasággal kell rendelkeznie, amely 2 és 8 közötti gazdasági egységgel (GE) bír. A gazdasági egységszám meghatározásakor a jövedelemszámításnál csak a farm változó költségeit veszik figyelembe. Egy gazdasági egység 1200 eurónak felel meg, uniós szinten ez egy általánosan elfogadott farmnagyság-számítási mód.
A kiszámítási módozatokról a mezőgazdasági igazgatóságon lehet érdeklődni. Néhány példa: egy hektár búza 0,280, egy hektár kukorica 0,213, egy hektár burgonya 1,174, egy hektár cukorrépa 0,547, a takarmánynövények és állandó gyepek hektárja 0,168 gazdasági egységnek felel meg. Az állattenyésztésben egy fejőstehén 0,261, egy anyajuh 0,008, egy koca 0,243 gazdasági egység. A meglevő táblázatok alapján így minden pályázó kiszámíthatja a gazdaságának megfelelő összértéket.
Segítenek az előkészítésben
A pályázónak szabadfoglalkozású-engedélyt kell kiváltania, vagy céget, esetleg családi vállalkozást bejegyeztetnie. A pályázó-termelőnek ki kell dolgoznia egy egyszerű, öt évre kiterjedő üzleti tervet, a nyertes pályázatokat hároméves időszak után ellenőrzik, ekkor a vidékfejlesztési iroda szakemberei megvizsgálják az üzleti tervben foglaltak megvalósítását, be kell bizonyítania, hogy a támogatás folyósítása óta eltelt három évben a piacon eladott termékek mennyisége húsz százalékkal nőtt, és a gazdaság minimálisan három gazdasági egységgel nőtt. Ha az ellenőrzésnél a pályázó nem tudja bizonyítani ezek megvalósulását, a fennmaradó két évben nem kapja meg az 1500 eurós támogatást, de nem kell visszafizetnie az addig kapott összeget.
A pályázatot két kinyomtatott példányban kell elkészíteni, és az elektronikus változattal együtt a megyei tanács épületében székelő vidékfejlesztési irodánál kell benyújtani. A pályázatok összeállításáért az érdeklődőknek a megyei agrárkamara irodáját (Árkosi út 2. szám) kell felkeresniük, ahol a pályázati összeg értékének 1,5 százalékáért segítenek elkészíteni az iratcsomót. A kiírási határidő november 30-án jár le. A pályázatokat az igazgatóság vidékfejlesztési osztályának szakemberei formailag és a terepen is ellenőrzik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-12: Riport - Hecser László:

Erőt merítenek a hagyományból

Vargyasnak külön hangulata van — megérzi ezt mindenki, aki nemcsak áthalad, hanem lélegzetvételnyi időre meg is áll a faluban. Ez talán annak köszönhető, hogy a régi székely falvak hagyományából többet megőrzött, átörökített.
2010-10-12: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb támogatások az állattenyésztésben

Két új rendelkezés is szabályozza az állattenyésztésben alkalmazandó támogatási formákat. A 995-ös kormányhatározatban újabb kérésbenyújtási időszakot hagytak jóvá a hegyvidéken gazdálkodó — és hátrányos helyzetűnek minősített — tejtermelők számára.