Újabb támogatások az állattenyésztésben

2010. október 12., kedd, Gazdakör

Két új rendelkezés is szabályozza az állattenyésztésben alkalmazandó támogatási formákat. A 995-ös kormányhatározatban újabb kérésbenyújtási időszakot hagytak jóvá a hegyvidéken gazdálkodó — és hátrányos helyzetűnek minősített — tejtermelők számára.

A kormány a július 21-i ülésén hagyta jóvá a szakminisztérium által előterjesztett új célirányos támogatási forma elindítását a hegyvidéki, illetve hátrányos helyzetű zónában tevékenykedő gazdák számára. A jogosultak lajstromát leszűkítették, így támogatásra csak a jogi személyiséggel rendelkező (egyéni, elismert magánvállalkozók, cégek) tejtermelők jogosultak, amelyek természetesen tejkvótával rendelkeznek. Az egyéni szarvasmarhatartók — a múlt héten megjelentekkel ellentétben — nem igényelhetik ezt a típusú támogatást.
A támogatás kifizetésére évenként több mint 22 millió eurót fordítanak. A fejőstehenenkénti támogatást a kifizetési ügynökség szakemberei számolják ki, a támogatás nem haladhatja meg az egyedenkénti 100 eurót, alapul véve minden évben a szeptember 30-i valutaárfolyamot. A támogatás jogosultjának 2—15 fejőstehénnel kell rendelkeznie, az állománynak szerepelnie kell az országos gazdasági nyilvántartásban, az állatokat a gazdaságban, illetve termelésben kell tartani a támogatási év időszakában. A kérések jogosultságát és az állatlétszámot a kifizetési ügynökség szakemberei terepen is kötelesek ellenőrizni. Az érintetteknek, jogosultaknak a kifizetési ügynökség megyei irodájánál kell jelentkezniük október 29-ig.
A 215-ös számú rendelet értelmében idén is támogatják a három szarvasmarhánál többet tartó, egyéni és jogi személyiségű gazdaságokat. Az egyedenkénti kifizetésnél idén is a 2008. január 31-én a gazdaságban létező, hat hónaposnál idősebb szarvasmarhák számát veszik alapul. Az állatoknak szerepelniük kell az állatorvosi hatóság nyilvántartási rendszerében a kérés benyújtásának időpontjában, a kérelmezőnek pedig nem szabad tartoznia a központi és a helyi költségvetés felé.
A rendelet kitér az újonnan, azaz a 2008. február elseje és 2009. január 31., valamint a 2009. február elseje és 2010. január 31. között létesített új farmok támogatására is. Ez esetben feltétel, hogy az állomány az állatorvosok nyilvántartójában szerepeljen a kérésleadáskor. Az újonnan létesült tenyészetek esetében viszont bizonyítani kell az állatok eredetét, származási helyét (vásárlását), valamint a tenyésztőnek saját felelősségre nyilatkozatot kell tennie, hogy ezen állatok 2008-ban és 2009-ben nem kaptak hasonló támogatást. Kivétel ez alól, ha az igénylő ezen időszakokban átvette valakitől a gazdaságot teljes állatlétszámmal. Az igényeket a rendelet értelmében október 30-ig fogadják a kifizetési ügynökség megyei kirendeltségénél. A kifizetési ügynökség ellenőrzi a kérések hitelességét, majd az összesítés után a szükségletet november 30-ig továbbítja a mezőgazdasági minisztériumnak, a kifizetések csak ez után következnek. A miniszteri rendelet nem tér ki az állatonként fizetendő összegre, ez csak a támogatásokra jogosult állatlétszám összesítésekor derül ki, ugyanis állandó támogatási összeg áll a minisztérium rendelkezésére.

215-ös rendelet — benyújtandó iratok
* személyazonossági igazolvány, jogi személyek esetében adóhivatali bejegyzés, alapító okirat, alapszabályzat másolata
* állatok eredetének bizonylata
* saját felelősségű nyilatkozat, hogy az állatok nem voltak támogatásra jogosultak a 2008-as és 2009-es évben
* saját felelősségű nyilatkozat, hogy a gazda nem tartozik az állami vagy helyi költségvetés felé, valamint a kérés időpontjában birtokolt összes szarvasmarháról (az agrártárca adatbázisának kiegészítéséhez)
* bankszámla, IBAN-kód

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-12: Gazdakör - Incze Péter:

Nem csak maguknak termelnek

Október 15-től újra lehet pályázni a Félig önellátó gazdaságok támogatása című fejezetre. A pályázati eligazító füzet nyomtatott formában megtalálható a megyei mezőgazdasági igazgatóság vidékfejlesztési osztályán és a megyei agrárkamaránál is.
2010-10-12: Közélet - Farkas Réka:

Választék: büntetett jegyző vagy ócskavasas? (Megyei egészségügyi igazgató kerestetik)

Új igazgatója lesz a megyei egészségügyi igazgatóságnak, az eddigi vezető, Deme Judit szeptember 30-án írásban jelezte, hogy nem kívánja folytatni e tevékenységet. A versenyvizsgát október 18-án tartják, a jelentkezők október 6-ig tehették le iratcsomóikat.