Kelemen Hunor BarótonPénzt kértek a műemlékek felújítására

2010. október 12., kedd, Közélet

Többen mondtak köszönetet az elmúlt időszakban kapott támogatásért, még többen kértek segítséget műemléknek számító ingatlanjaik javításához Kelemen Hunor­tól. A művelődési tárcavezető erdővidéki önkormányzati vezetőkkel, lelkipásztorokkal és civil szervezetek vezetőivel találkozott.

Még nem volt rá példa, hogy magyar vezesse a művelődési minisztériumot, s ez meg is látszik a román kollégák bizalmatlanságán — az ortodox egyház nyomására gondolkodás nélkül elvették a tárcától a vallásügyet. Mind­ennek ellenére Kelemen Hunor meggyőződése, hogy az RMDSZ jól döntött, amikor a művelődési minisztériumot kérte a koalíciós tárgyalások során, hiszen rengeteg olyan dolgot tudunk megoldani, ami identitásunk megerősödését szolgálja — hangoztatta. Fontos, hogy az elmúlt években a többi tárcavezető által háttérbe szorított magyar műemlékekre is ráirányítsák a figyelmet — Er­dővidékről a bibarcfalvi református templom és freskója élvez elsőbbséget, melyről a helyszínen is tájékozódott —, de hasonló gondoskodást igényelnek múzeumaink, képtáraink, könyvtáraink és színházaink is — mondotta Kelemen.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról szólva Kelemen Hunor kijelentette: kierőszakolják, hogy az oktatási törvényt a kormány felelősségvállalásával fogadják el, tavasszal pedig a kulturális autonómiát lehetővé tevő kisebbségi törvény vitáját bonyolítanák le.
Székely Miklós székelyszáldobosi refor­mátus lelkész kérdésére, hogy februárban, az RMDSZ kongresszusa előtt is ekkora lesz-e az egység, mint hirdetik most, Kelemen azt mondta, kisebb szakadások eddig is voltak, de nem hiszi, hogy megoldatlan konfliktusok alakuljanak ki, amennyiben a szövetségnek meg kell találnia Markó Béla utódját. Azt viszont elismerte, nehéz lesz olyan személyt találniuk, aki képes lesz az RMDSZ egységét megőrizni, s mindemellett az erdélyi magyarság teljes bizalmát is élvezi. Ha viszont Markó Béla újabb mandátumért indul, egészen biztosan új megbízatást nyer, hiszen tekintélye és a közösségen belüli támogatottsága megkérdőjelezhetetlen — jelentette ki.
Az EMNT pártalapításáról azt mondta: akik egységbontó politikát folytatnak, szem előtt kellene tartaniuk a szlovákiai magyarok sorsát: felvidéki barátaitól tudja, az ottani magyarság helyzete egyre kilátástalanabb, amióta nincsenek képviselőik a törvényhozásban. Székely­földön el lehet még játszani, hogy egymás torkának esünk, hiszen mindegy, miként sül el a választás, csak magyar ember kerül a polgármesteri székbe, ám az országos választásokon már nem. Tamás Sándor azzal egészítette ki Kelemen válaszát: szerinte nem mindegy, hogy milyen magyar ember kerül vezetői székbe, hiszen együttműködésre van szükség a környékbeli kollégákkal, a megyei tanáccsal és a képviselőkkel, szenátorokkal is, márpedig egy szövetségen kívüli nem biztos, hogy hajlandó arra, példa erre Barót esete.
A Háromszék kérdésére, hogy az MPP létrejöttét és az EMNT pártosodását nem lehet-e az RMDSZ számlájára írni, hiszen olyan lényeges kérdésekben, mint a magyar egyetem és az autonómia, nem sikerült kézzelfogható eredményt elérniük, Kelemen azt válaszolta, hogy az oktatás terén igenis, értek el eredményeket, láthatja azt mindenki, aki csak belépett már egy egyetem vagy középiskola kapuján, majd megjegyezte: amennyiben az önrendelkezést el lehet érni a magyar pártok szaporításával, akkor ő szorgalmazni fogja a hetedik és nyolcadik párt létrehozását is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-12: Közélet - Farkas Réka:

Rendellenességek a megyei kórháznál

Találtak rendellenességeket a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belső átvilágítása során — ismerte el a tulajdonos megyei tanács elnöke, Tamás Sándor. Szerdán tartanak zárt, informális találkozót, ekkor döntenek egyebek mellett arról is, marad-e az intézmény jelenlegi vezetősége, vagy változást tartanak szükségesnek.
2010-10-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Demokrácia-válság

A hiányzók üzenete alkalomadtán fontosabb lehet a résztvevők szólamainál — a tegnapi Cotroceni-palotai tanácskozás esetében legalábbis igaznak tűnik ez a kijelentés. Az ellenzéki pártok távolmaradása miatt ugyanis a Traian Băsescu államfő által kezdeményezett konzultáció inkább hasonlított a kormányoldal összetartását erősítő tréningre, mint érdemi párbeszédre, amelynek konkrét eredményei is lehetnének.