Tanácskozás a kormányoldalon

2010. október 12., kedd, Közélet

A kormánykoalíciót alkotó pártok — a DLP, az RMDSZ, a független és a kisebbségi képviselők csoportjai — a legsürgősebb törvénytervezetekről tárgyaltak tegnap Traian Băsescu államfővel. A tanácskozáson az ellenzék — az SZDP és az NLP — nem vett részt.

Az ellenzéki pártok azért nem mentek el a konzultációra, mert szerintük a nyugdíjtörvényt csalással fogadták el. Băsescu ennek nem tulajdonított jelentőséget, csak annyit mondott: a szavazás törvényességének megvizsgálása nem lehet az államfő feladata, ebből a szempontból nincs semmilyen észrevétele. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy a parlamentnek minél hamarabb el kell fogadnia az oktatási törvénytervezetet. Emil Boc kormányfő kifejtette, hogy Románia nemzetközi kötelezettségvállalásai miatt a nyugdíjtörvény és a közalkalmazotti bérek egységesítését előíró törvénytervezet is hasonlóan sürgős. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint a 2011-es költségvetés lehető legalaposabb előkészítéséről, a beruházásokat illető prioritások meghatározásáról, az európai alapok hatékonyabb lehívásáról, valamint a gazdaság élénkítéséről is tárgyaltak. Mint mondta, az RMDSZ egyetért a kormány felelősségvállalásával az oktatási törvény kapcsán, illetve a nők esetében a nyugdíjkorhatár 63 évre való csökkentését is támogatja. "Szerin­tünk az oktatási törvényt minél hamarabb el kell fogadni. Már így is egy évet késtünk, mert megkezdődött a tanév, így csak a következő tanévtől lehet alkalmazni a reformot" — vélekedett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Demokrácia-válság

A hiányzók üzenete alkalomadtán fontosabb lehet a résztvevők szólamainál — a tegnapi Cotroceni-palotai tanácskozás esetében legalábbis igaznak tűnik ez a kijelentés. Az ellenzéki pártok távolmaradása miatt ugyanis a Traian Băsescu államfő által kezdeményezett konzultáció inkább hasonlított a kormányoldal összetartását erősítő tréningre, mint érdemi párbeszédre, amelynek konkrét eredményei is lehetnének.
2010-10-12: Közélet - :

Felléptek Ilie Năstase ellen

Ilie Năstase egykori teniszcsillagnak a Románia brandjét képviselő személyiségek sorából való kivonását kéri egy Elena Udreához intézett levélben Korodi Attila, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Korodi a sportoló múlt heti szélsőséges kijelentései miatt írt levelet a vidékfejlesztési és turisztikai miniszternek.