Felléptek Ilie Năstase ellen

2010. október 12., kedd, Közélet

Ilie Năstase egykori teniszcsillagnak a Románia brandjét képviselő személyiségek sorából való kivonását kéri egy Elena Udreához intézett levélben Korodi Attila, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke. Korodi a sportoló múlt heti szélsőséges kijelentései miatt írt levelet a vidékfejlesztési és turisztikai miniszternek.

Mint ismeretes, Ilie Năstase azt hangoztatta, támogatja Sar­kozy francia elnök romapolitikáját. Kijelentette, ha ő lenne Románia államfője, Székelyföld etnikai arányát a romák betelepítésével változtatná meg. ,,Ceauşescu tévedett: azt kellett volna tennie Hargita megyében, amit az oroszok Besszarábiában, amikor egymillió románt deportáltak, és helyükbe oroszokat és ukránokat telepítettek" — jelentette ki az egykori teniszcsillag. Korodi Attila levelében felkéri a címzettet, vizsgálja meg Năstase kijelentéseit, hiszen Franciaország romákkal szembeni fellépését EU-szerte elítélik, többek között Románia parlamentjének külügyi bizott­ságai is kritikát fogalmaztak meg és elítélték az eljárást. ,,Elfogad­hatatlannak tartom azt, hogy egy Ilie Năstase kaliberű sportoló ilyenfajta viselkedést tanúsítson hozzá hasonlóan román állampolgárokkal szemben, és rasszista kijelentéseket fogalmazzon meg" — írja Korodi. Ilie Năstase nyilatkozatára az Országos Diszk­riminációellenes Tanács is vizsgálatot indított: Asztalos Csaba elnök szerint arra keresik a választ, hogy Năstase kijelentései kimerítik-e a rasszista uszítás fogalmát, továbbá azt vizsgálják, hogy az egykori sportoló kijelentései a roma közösség méltóságának megsértését vagy ellenséges, megfélemlítő, leminősítő, megalázó, támadó légkör kialakítását célozzák-e. Ha a tanács vétkesnek találja a volt élsportolót, pénzbírságra számíthat. Az elhíresült javaslatot MPP-s és RMDSZ-es politikusok is elítélték.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-10-12: Közélet - :

Tanácskozás a kormányoldalon

A kormánykoalíciót alkotó pártok — a DLP, az RMDSZ, a független és a kisebbségi képviselők csoportjai — a legsürgősebb törvénytervezetekről tárgyaltak tegnap Traian Băsescu államfővel. A tanácskozáson az ellenzék — az SZDP és az NLP — nem vett részt.
2010-10-12: Közélet - Kuti János:

Örömszerzés (A múlt hét)

Most, hogy felvetődött, a nők esetleg már 63 éves korukban is nyugdíjba mehetnek, nekem egy régi vicc jut eszembe. Egy polgár a farkánál fogva forgat egy macskát a levegőben. Odamegy hozzá az ismerőse, és kérdi: Mit csinál? Örömet szerzek a cicusnak — jön a válasz. Hogy szerzel így örömet neki? — kérdi az illető. Hát amikor elengedem a farkát! — jön a válasz.