MementóJakabos Ödön

2010. október 13., szerda, Magazin

Földrajzi utazó és író volt. Ebben az évben töltötte volna be 70. életévét. Boros Vilmos atyával kerestük ki anyakönyvi bejegyzését a nyujtódi katolikus matricolából.

Ekkor fogant meg a gondolat, hogy a falu akkor még nyolcosztályos iskolája, ahol emlékét és íróasztalát ma is őrzik, vegye fel a nevét. Emléktáblájának fém­pla­kett­jét Vetró András készítette. Szülőházát nem jelöli emléktábla. Utolsó ,,találkozásom" vele az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban volt, ahol Ku­bassek János földrajzi utazó és igazgató bemutatta a múzeum Jakabos-tárlatát. Nem­­csak Kőrösi Csoma Sán­dor dardzsilingi sírjáig jutott el a legnehezebb hazai diktatúra idején, hanem bejárta Nyugat-Európát is. Indiai útinapló című könyvét néhány éve újra kiadta a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó. Mint fia mondta: újabb kiadására Magyarországon egyelőre nincs pénz. Októbert írunk: októberben indult indiai nagy útjára (1972), októberben helyezték örök nyugalomra beteg testét a kézdivásárhelyi református temetőben (1973). Zoltán fia Tatán él, a honvágy hazahívta idén nyáron is. Osztálytársaival bejárta az Almási-barlangot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-13: Magazin - József Álmos:

Malmok az Olt partján

Az építendő gát
Immár négy évtizede annak, hogy teljesen megváltoztatták az Olt szentgyörgyi szakaszának képét. Az egykori malmok gátja alatti rész kellemes és mondhatni, változatos strandolási lehetőséget nyújtott a vizet kedvelő szentgyörgyieknek, a gátak feletti lassú folyású, mélyebb szakaszok a horgászoknak jelentettek igazi paradicsomot, ahol szívesen megtelepedett a ponty és a csuka, a malomárok sebes vizében pedig márna tanyázott.
2010-10-13: Magazin - :

Kőkorszaki Pompeji

Norvégia déli részén, Kristiansand közelében kőkorszaki Pompeji maradványait tárták fel — az öt és fél ezer éves tengerparti települést annak idején néhány óra leforgása alatt temette be a homok.