Kőkorszaki Pompeji

2010. október 13., szerda, Magazin

Norvégia déli részén, Kristiansand közelében kőkorszaki Pompeji maradványait tárták fel — az öt és fél ezer éves tengerparti települést annak idején néhány óra leforgása alatt temette be a homok.

A tengerparti falu lakói látszólag ideális helyet választottak, hiszen a közelben bővizű folyó torkolata volt. Az ásatásokat irányító Haakon Glorstadt, az Oslói Egyetem docense szerint a falut néhány óra leforgása alatt temette be egy homokvihar. ,,A térség éghajlata 5500 évvel ezelőtt sokkal szárazabb volt, mint napjainkban, és a homokviharok nem mentek ritkaságszámba" — magyarázta Glorstadt, aki szenzációsnak nevezte a felfedezést. Ugyanis a helyszínen ép vagy helyreállítható állapotban kerültek elő olyan jellegzetes kerámiaedények, amelyek más lelőhelyeken csak töredékesen maradtak fenn. A docens meggyőződése szerint a feltárások nem csupán az adott településről szolgáltatnak adatokat, hanem arról is, miként változott a partvonal az elmúlt évezredekben Norvégia déli részén. Az egykor közvetlenül a tengernél épült házak ma 70—80 méterre állnak a partvonaltól. Amikor a helyszín lakott volt, 9 méterrel feküdt alacsonyabban, mint manapság, s ahol ma Oslo található, 37 méterrel. ,,Mivel a tengerszint is sokkal alacsonyabb volt, azt reméljük, hogy a térségben a tengerfenéken több más korabeli település maradványait is felfedezzük" — mondta Glorstadt. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-13: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Jakabos Ödön (Mementó)

Földrajzi utazó és író volt. Ebben az évben töltötte volna be 70. életévét. Boros Vilmos atyával kerestük ki anyakönyvi bejegyzését a nyujtódi katolikus matricolából.
2010-10-13: Magazin - :

Mikulás-mentes övezetet!

Egy katolikus segélyszervezet Né­metor­szág­ban Mikulás-mentes övezet kialakítására szólít fel, mert megelégelte, hogy reklámfigurának használják Szent Miklós ,,utódját", akihez ráadásul nem sok köze maradt.