Klaszterbe tömörülnek a háromszéki panziótulajdonosokVonzóvá kell tenni a turisztikai terméket

2010. október 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Szabó Géza és Szabó Tibor, azaz Dél-Dunántúl szövetsége Háromszékkel

Pécsi szakmai találkozón vettek részt háromszéki panziótulajdonosok azzal a céllal, hogy tapasztalataikat a székelyföldi falusi turizmus területén is hasznosítsák. A Klaszterek Házában tartott rendezvényen a szakemberek ismertették, a Dél-Dunántúlon számos turisztikai ágazatban eredményes a klaszterekbe való tömörülés, melynek lényege, hogy a résztvevők nem versenytársai egymásnak, hanem mindannyian a térség idegenforgalmi erősödésében érdekeltek.

Gonda Tibor közgazdász, az ökoturisztikai klaszter vezetőjének definíciója szerint ,,a klaszter független gazdasági szereplők közötti hálózatszerű együttműködés, melynek lényege, hogy a gazdasági szereplők egymásnak vevői és beszállítói legyenek. Te­hát, a gazdasági kap­csolatokból amennyit csak lehet, oldjanak meg ezen a hálózaton belül, mert így válik mindenki számára előnyössé a hálózaton belüli együttműködés. Egyénileg pél­dául nagyon sokat költenek marketingre, de ha ezt a feladatot együtt végzik, ugyanazt a hatásfokot lényegesen kevesebb pénzráfordítással el tudják érni. Hasonló, közösen elvégzendő feladat lehet a szakmai továbbképzés megszervezése, vagy az innováció kérdése, azaz együtt kitalálni — akár a turizmus, akár az ipar területén — új típusú terméket, amellyel eredményesen be tudnak kapcsolódni a piacba, és pozíciójukat erősíteni tudják." Székelyföldön sem kell újra feltalálni a spanyolviaszt, a minta, a módszerek adottak, követni kell azokat: ,,mi is előszeretettel járunk tanulmányutakra máshova, és mi is nagy örömmel továbbadjuk azokat a tapasztalatokat, amelyekre szert teszünk."
Dr. Szabó Géza egyetemi tanár szerint a turizmus szakma termékekből áll, a klaszterek pedig termékkategóriákat jelentenek (falusi, bor-, gyógy-, aktívturizmus stb.), és a terméknek erősnek kell lennie. A termék azt jelenti: több szereplő adja össze a saját tudását, több szereplő együttműködéséből származik az igazán vonzó kínálat. ,,Amikor gyógyturizmusról beszélünk, abban hat-tíz szereplő dolgozik együtt, és mindenikük jó valamiben, még jobbak lesznek, ha összefognak. Tehát a termék megalapozásához kell a klaszter, ez a minőségi fejlesztés alapja. A dél-dunántúli régiónkban ebben működnek együtt a borászok, a kulturális turizmus szereplői, a termál- és gyógypiac szereplői, akik többfélék, és egymással konkurensek is, de igazán az a konkurencia, hogy el tudunk-e csalogatni más régiókból vendéget, képesek vagyunk-e felvenni a versenyt más térségekkel? Ebben az itteni szereplők nem versenytársak, hanem együttműködők, azonosak az érdekeik."
A Háromszéki Panziók Egyesületének elnöke, Szabó Tibor kijelentette: céljuk létrehozni Háromszéken is egy szakmai együttműködésen, partnerségen alapuló, falusi turizmussal foglalkozó klasztert, amellyel pályázni tudnak, és e szakmai szövetségben a panziótulajdonosok közös célokért dolgozzanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Az erdélyi térség fejlődési kilátásai (Sepsiszentgyörgyön tartotta vándorülését az RMKT)

Dr. Vincze Mária, az év hazai magyar közgazdásza
Stílszerűen Térségünk kilátásai a gazdasági fellendülésre címet viselte a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) elmúlt hét végén Sepsiszentgyörgyön szervezett vándorgyűlése. A találkozó alkalmat szolgáltatott a társaság megalakulása 20. évfordulójának megünneplésére is.
2010-10-13: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

A középszer uralma

Úgy tűnik, az RMDSZ kimerítette emberi erőforrásait a hosszas kormányzás alatt, s minden bizonnyal egyre nehezebben csatlakoznak hozzá olyan fiatal vagy középkorú szakemberek, akiket a szövetség nevében nyugodt lelkiismerettel javasolhatna egy-egy megyei szintű vezetői állásra.