A középszer uralma

2010. október 13., szerda, Máról holnapra

Úgy tűnik, az RMDSZ kimerítette emberi erőforrásait a hosszas kormányzás alatt, s minden bizonnyal egyre nehezebben csatlakoznak hozzá olyan fiatal vagy középkorú szakemberek, akiket a szövetség nevében nyugodt lelkiismerettel javasolhatna egy-egy megyei szintű vezetői állásra.

Ez a gyanú már akkor felmerült bennünk, amikor a megyei egészségbiztosító vezetői tisztségébe olyan személyt nyomtak be, akinek versenyvizsgajegyét a bizottság egyszerűen korrigálni volt kénytelen, hogy megfeleljen a minimális elvárásoknak. És most már a megyei egészségügyi igazgatóság igazgatói tisztségére sincs más jelentkező, csak egy falusi jegyző és a hulladékgyűjtő vállalat volt igazgatója, kiknek az égadta világon semmi közük az egészségügyhöz, annak menedzseléséhez. Orvos egy szál sem, egészségügy-vezetésben jártas szakember sehol a láthatáron.
Igaz, az elmúlt esztendők során az RMDSZ helyi vezetése tökélyre vitte a kiszorítósdit, ha egy-egy betöltetlen vezetői funkció akadt, csakis a saját készletéből válogatott. S ez egyre szűkösebbnek bizonyult. Értjük mi, hogy mind a megyei, mind a felsőbb vezetők politikai célja a még félig-meddig magyar megyék eleremdéeszesítése, bizalmi embereik helyzetbe hozása, de ha már a készlet elapadt, vajon nem lehetne-e fölülkerekedni a politikai elkötelezettség tényén, s ha a szükség úgy diktálja, akár karámon kívül, de megkeresni azokat a szakembereket, akik esetleg alkalmasak lehetnének egy-egy fontos intézmény vezetésére.
Természetesen, az effajta nyitás csak abban az esetben működhetne, ha a politikai hovatartozást nem kérnék számon, csak a hozzáértésre, a szakmai felkészülésre összpontosítanának, s a cél lenne az elsődleges: a feladat elfogadható szintű teljesítése. A köz- és szakmai élet elpolitizálása sok jót nem hozott a magyar közösségnek, mindenki tudja, középszerű vagy annál is felkészületlenebb vezetők nem feladatuk teljesítését tekintik elsődleges céljuknak, hanem — mert maguk sem tudják, hogy a csodába jutottak ilyen magas polcra — szolgálnak, parancsot teljesítenek, s ha rekedt beléjük némi fantázia és lelkierő, azt a propaganda szolgálatába állítják.
A középszer uralma sok társadalmat, rendszert, politikai alakulatot kompromittált, sőt, szét is feszített. A magyarságnak szakmailag jól felkészült, emberileg, morálisan tiszta vezető elitre lenne szüksége. Sajnos, az RMDSZ érdekszövetség létére kirekesztő pártpolitikát folytat, nyíltan hirdeti, ki nincs vele, az ellene. És fogy körülötte a levegő, fogynak a szakemberek. S természetesen, kopik ő maga is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-13: Pénz, piac, vállalkozás - Mózes László:

Vonzóvá kell tenni a turisztikai terméket (Klaszterbe tömörülnek a háromszéki panziótulajdonosok)

Szabó Géza és Szabó Tibor, azaz Dél-Dunántúl szövetsége Háromszékkel
Pécsi szakmai találkozón vettek részt háromszéki panziótulajdonosok azzal a céllal, hogy tapasztalataikat a székelyföldi falusi turizmus területén is hasznosítsák. A Klaszterek Házában tartott rendezvényen a szakemberek ismertették, a Dél-Dunántúlon számos turisztikai ágazatban eredményes a klaszterekbe való tömörülés, melynek lényege, hogy a résztvevők nem versenytársai egymásnak, hanem mindannyian a térség idegenforgalmi erősödésében érdekeltek.
2010-10-13: Közélet - Fekete Réka:

Nem az ésszerűség, hanem a szükségszerűség diktál (Baróti kórház)

Sokszoros csapdahelyzet alakult ki a baróti kórház bővítésére utalt 800 000 lej felhasználása miatt. A kórház vezetősége attól való félelmében, hogy ha azonnal nem lép, nem tudja év végéig elkölteni az összeget, s elveszíti, elhamarkodta a licit meghirdetését a tervezésre és a kivitelezésre, nem várta meg a helyi tanács rábólintását a beruházásra.