Angela Merkel, az adósságbehajtó

2010. október 13., szerda, Közélet

Másodízben látogatott tegnap Romániába Angela Merkel német kancellár. A berlini kormány vezetője az észak-atlanti szövetség 2008 áprilisában megtartott csúcstalálkozóján járt először Bukarestben.

A világ egyik legbefolyásosabb asszonya ezúttal Emil Boc kormányfővel és Traian Băsescu államfővel találkozott, majd Kolozsvárra utazott, ahol a Babeş—Bolyai Tudományegyetem díszdoktorává avatták, ő maga pedig felavatta a Germanisztikai Intézetet. A jeles vendég Németország támogatásáról biztosította a román vezetőket, méltatta az erdélyi multikulturalitást, és sajnálta, hogy nem maradt ideje Nagyszebenbe is eljutni. Merkel szerint a két állam viszonyát jó politikai és gazdasági kapcsolatok jellemzik.

Románia schengeni csatlakozása nem a romák integrációjától függ, hanem attól, hogy sikerül-e teljesítenie a határátkelők biztonságossá tételének technikai feltételeit — nyilatkozta a német kancellár az Emil Boc miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után. Hang­súlyoz­ta annak fontosságát, hogy a Schengen-határ Románia felőli külső részén ne korrupcióval és ne törvénytelenül történjen a vízumkibocsátás. A Traian Băsescu államfővel folytatott tárgyalások után Merkel kijelentette, hogy Németország méltányosan értékeli majd Romániának a csatlakozás érdekében tett erőfeszítéseit. A megbeszéléseken többek között a két ország NATO-s és EU-s együttműködéséről esett még szó, valamint a hazai igazságügyi rendszerről, amelyet az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kísér. A német kancellár elismerését fejezte ki a bukaresti kormány által bevezetett megszorító intézkedések miatt, amelyeket szigorúaknak minősített, és támogatást ígért Romániának abban, hogy növelje az európai pénzek lehívásának és felhasználásának mértékét. Kiemelte, hogy Romá­niá­nak és Né­metországnak közös érdeke a magát Moldovai Köztár­saságtól függetlennek valló Dnyeszteren túli terület és a Nyugat-Balkán kérdésének rendezése. Egyúttal több kérést is megfogalmazott Romániával szemben. Például azt, hogy a beruházók megfelelő jogi garanciákat kapjanak a biztos és kiszámítható üzleti légkör megteremtése érdekében — a német befektetők ugyanis aggódnak a romániai állami szerződések odaítélésének módjáért, szerintük nem átláthatóak a közbeszerzések. Sür­gette az állami vállalatok által a német vállalkozásokkal szemben felhalmozott adósságok törlesztését — 143 millió euróról van szó —, és a romániai német kisebbségtől a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának felgyorsítását. * Románia tisztában van felelősségével az EU külső határainak biztonságossá tételénél, és 2011 márciusáig véglegesíti a schengeni csatlakozás folyamatát: teljesíti a technikai feltételeket, de nem szabad megakadályozni a csatlakozást politikai okokból — nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral való találkozója végén. Egyúttal azt is bejelentette, hogy Németország 2011. január elsejétől felszabadítja a munkaerőpiacot az idénymunkások számára, és üdvözölte a döntést. * A Babeş—Bolyai Tudományegye­tem multikulturalitása annak példája, amit meg szeretnénk valósítani az Európai Unióban — jelentette ki Angela Merkel a díszdoktori cím átvétele után. Erdélyben a románok, magyarok és németek békésen élnek egymás mellett — mondotta, és hozzátette: büszke arra, hogy Erdélyben sok fiatal érdeklődik a német történelem és kultúra iránt. A német kancellár a válságról is beszélt: szerinte az európai országok csakis közös erővel győzhetik le a közös problémákat. Az ünnepi ceremónia után Merkel a BBTE német tagozatának tanáraival és diákjaival külön elbeszélgetett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-10-13: Közélet - Fekete Réka:

Nem az ésszerűség, hanem a szükségszerűség diktál (Baróti kórház)

Sokszoros csapdahelyzet alakult ki a baróti kórház bővítésére utalt 800 000 lej felhasználása miatt. A kórház vezetősége attól való félelmében, hogy ha azonnal nem lép, nem tudja év végéig elkölteni az összeget, s elveszíti, elhamarkodta a licit meghirdetését a tervezésre és a kivitelezésre, nem várta meg a helyi tanács rábólintását a beruházásra.
2010-10-13: Közélet - Iochom István:

Utcakeresztelő Kézdivásárhelyen

Miután a megyei utcanévadó bizottság láttamozta a kézdivásárhelyi önkormányzat által előterjesztett névjegyzéket, a tegnapi tanácsülésen nyolc új utcanevet fogadtak el.