Pinokkió közöttünk

2010. október 13., szerda, Közélet

Az erdélyi bábszínházi színpad egyik legesendőbb, legkiszolgáltatottabb és a gyermekek védelmét, szeretetét a legmagasabb fokon megtapasztaló fabábuja az a Pinok­kió, amely hétfőn érkezett a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba.

A Dan Frăticianu szobrászművész által megalkotott, nyolcvancentis, lágercsupaszságú gyermekember a nyolcvanas évek közepén kezdte pályafutását Nagy­szebenben néhai Kovács Ildikó Pinocchio-ügy előadásában, amelyben az életre kelt fabábut ellopják, kézről kézre adják, kiszolgáltatják a cinikus érdekeknek és agressziónak. Az ellenpinokkióként számon tartott, a valóságot a maga borzalmával elénk táró bábszínházi produkció indulatokat váltott ki a kor hatalmi köreiben. Volt, amikor betiltották, de Pinokkió ma is él közöttünk, kovácsildikós változata Mikulásig látogatható a múzeumban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-10-13: Közélet - Farcádi Botond:

Gólyafüzet újdonsült városlakóknak

Hol kell stoppolni Kolozsvár vagy Csíkszereda irányába, hol lehet a kurzusokat fénymásolni, merre találhatók a bankautomaták, ha már elfogyott a szülői támogatás, hová kell fordulni az internet bekötéséért, melyek a közintézmények címei?
2010-10-13: Közélet - Farkas Réka:

Folytatják vagy átadják? (A rendőrség új épülete)

A jövő évi költségvetésben szerepel a sepsiszentgyörgyi rendőrség új épületének finanszírozása — ezt mondta a helyi hatóságoknak Traian Igaş belügyminiszter múlt heti háromszéki látogatásakor, a szaktárca tervei szerin 2013-ra készülne el a székház.