Mi, hol, mikor?

2010. október 14., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* A sepsiszentgyörgyi Magma Galériában ma 19 órakor Jánó Mihály művészettörténész megnyitja Da­mokos Csaba Első félidő című tárlatát.

* Az EKE ART3 fotóbiennále, az Erdélyi Kárpát Egye­sület Természetfotó Vándor­ki­állítása Sepsiszentgyörgyön pén­teken 17 órakor nyílik meg a Kónya Ádám Városi Műve­lődési Házban.

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház műsorán ma 19 órától a nagyteremben a névtelen reneszánsz szerzők erotikus szövegeiből összeállított Casa­nova című előadás látható M. C. Ranin rendezésében. Helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.
* A Visky Árpád Színját­szó Együttes a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 19 órától Robert Thomas Szegény Dá­niel című bűnügyi vígjátékát játssza. Rendezte: László Ká­roly színművész.

Pályázat
A Barcsay Jenő Alapítvány fiatal, pályakezdő festőművészeknek idén is pályázatot hirdet a Barcsay-díjra. Jelentkezési határidő: október 29. Mellékelni kell a pályázó munkásságát bemutató papíralapú portfóliót (katalógusok, fotók, egyéb dokumentumok), valamint publikálásra alkalmas szakmai önéletrajzot. A pályázatot személyesen a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületéhez lehet beadni, 1146 Budapest, Olof Palme sétány 1. szám, postacím: 1406 Budapest 76, Pf. 26.

Önkénteseket keresnek
A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség önkénteseket keres. Jelentkezni önéletrajzzal lehet, aki valamely civil szervezet tagja, kérik, mellékelje a szervezet rövid bemutatását, ezenkívül szükséges két ajánlólevél is egy oktatási vagy kutatási intézménytől, megyei múzeumtól vagy a helyhatóság egyik képviselőjétől (polgármester, alpolgármester, jegyző). Az iratcsomóhoz még szükséges a személyazonossági másolata és két 2x3-as igazolványkép. Az önkéntes környezetvédelmi őröket a bemutatott dokumentumok, valamint beszélgetés alapján választják ki. Az iratcsomót a felügyelőség Sepsiszentgyörgy, Grigore Bălan tábornok út 10. szám alatti székházában lehet benyújtani hétfőtől csütörtökig naponta 8—16 óráig, válogatás október 29-ig minden pénteken 11—13 óráig.

Segélyfelhívás
A nyári magyarországi árvizek károsultjai segélyezése céljából a Nemzeti Összetartozás Napján széles körű szervezetközi együttműködést hoztak létre Erdélyben. Most a Veszp­rém megyében bekövetkezett tragikus környezeti katasztrófa által okozott anyagi károk enyhítéséhez a szervezetek költ­ségvetéséből is hozzájárulnak, ugyanakkor pénzsegélyeket is gyűjtenek, amelyek rendeltetésszerű hasznosításáért felelősséget vállalnak. Az adományok fogadására a Gond­viselés Se­gélyszervezet e célra nyitott és elkülönítve, közös felügyelet alatt kezelendő bankszámláit használják. Részle­tek­ről érdeklődni lehet a 0721 267 596-os telefonon (Szabó László), valamint az arviz2010@gmail.com címen. Bankszámlaadatok: Gond­viselés Segélyszervezet (Aso­ciaţia Gondviselés Segély­szer­vezet), adószám: 23481515, számlavezető pénzintézet: Ban­ca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca; Swift-kód: BTRLRO22; számlaszámok: RON: RO92BTRL01301205I2145400, HUF: RO83BTRL01312205I2145400, EUR: RO19BTRL01304205I2145400, USD: RO03BTRL01302205I2145400.

Kékfény
Betörések. A sepsiszentgyörgyi bűnügyi nyomozóosztályon két sepsiszentgyörgyi cég ügyvezetője tett panaszt, hogy pénteken, szombaton és hétfőn ismeretlen tettesek behatoltak a székházakba, és több, építkezések kikészítésénél használatos professzionális szerszámot vittek el mintegy 15 000, illetve 5000 lej értékben. A nyomozók a helyszínen nyomokat rögzítettek, adatot gyűjtöttek, és egy tanú bejelentése nyomán, aki gyanús gépjárművet látott a környéken, azonosították a gyanúsítottat: K. Levente 45 éves helybeli lakos. A lakásán és a kocsijában megtalálták az ellopott tárgyakat. Minősített lopás vádjával indult eljárás.
Mezei szarkák. Kedden az ozsdolai rendőrök a mezőn járőröztek lopásmegelőzés végett. Eközben értek tetten a 2D országúton, a falu bejárata közelében három szekeret, amellyel burgonyát szállítottak. D. Lajos (31), D. Iosif (61) és B. Simon (49) nem tudott számot adni arról, honnan a termény, ezért bekísérték őket az őrsre. A kb. 500 kilogrammnyi burgonya árát 500 lejre becsülik. A rendőrök keresik a károsultakat, hogy visszaadhassák a terményt, a fogatosokat lopással vádolják.
Újabb szökevény. Hétfőn jelentette a kézdivásárhelyi elhelyező központ, hogy egy 14 éves lány megszökött. A rendőrök meg­tudták, a lány azt mondta társainak, hogy elmegy, és nem tér vissza. Nem első eset, máskor is ment el a központból, akkor néhány nap múlva rokonoknál találták meg. Az eltűnést követő napon országos keresést indítottak, s még az­nap nyomára is bukkantak Nagyborosnyón rokonoknál. Visszavitték a központba.

Röviden
Népdalvetélkedő. Az Eufónia Kul­turális Egyesület szervezésében október 30-án tartják a IX. Tiszta Forrás népdalvetélkedőt. Érdeklődni, jelentkezni a 0744 154 808-as telefonon lehet.
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Házban ma 19 órá­tól a Terefereklub meghívottja Márton Ár­pád Ferenc parlamenti képviselő. Téma: Al­kot­mány­módosítás, autonómia, kormányzati részvétel. Házigazda: Matekovics János.
Toborzó. Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 17 órától Százlá­bacs­kák néven új ifjúsági csoport indul. Tíz és tizenkét év közötti gyermekek jelentkezését várják szü­leikkel együtt. További információ a 0751 109 751-es telefonon.
Kézműves-foglalkozás. Sepsiszent­györ­gyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány szervezésében ma 18 órá­tól kézműves-foglalkozás iskolásoknak, diákoknak (gyöngyfűzés, nemezelés).
Zöldségfesztivál. Sepsiszentgyörgyön a Park Szálló kertjében pénteken 12—15 óráig Nagy Laci hobbiszakács lecsót főz, szárított növényekből dísztárgyakat lehet készíteni, és fellép a Minestrone Band zöldségzenekar.
Találkozó. Az Együtt a Rák Ellen Egyesület pénteken 17 órára várja az érdeklődőket a kézdivásárhelyi Vigadó kistermébe, ahol A rák is megelőzhető témával dr. Fekete István székelyudvarhe­lyi szövettanász és dr. Kerestély Péter (Sepsiszentgyörgy) tart előadást.
Pótfelvételi. A nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium október 16-án, szombaton 11 órától tart pótfelvételit. Elvárás az általános műveltség, tájékozottság, megfelelő íráskészség. Érdeklődni, jelentkezni telefonon (0259 419 924), e-mailben (sajtosuli@gmail.com) vagy személyesen naponta 11—16 óráig a sajtókollégium titkárságán (Nagyvárad, Kanonok sor 25. szám). A kétéves, intenzív levelező tagozatos képzésre jelentkezési korhatár nincs, a képzés jellege lehetővé teszi nappali tagozatos egyetemi hallgatók jelentkezését is.
Parkolófelújítás. Sepsiszentgyörgyön ma és pénteken 7—17 óráig a Vasile Goldiş utcai 22-es tömbház előtt a parkoló felújítása zajlik. A polgármesteri hivatal kéri az autósokat, hogy ebben az időszakban ne parkoljanak és ne hagyjanak autókat ott.
Gyűlések. Ma 19 órától Zágonban, pénteken 19 órától Nagyborosnyón tart közgyűlést a helyi Székely Tanács.
Áramszünet. Ma és pénteken 8.30―15 óráig Futásfalván, 9―15 óráig Oltszemen az 1-es transzformátorállomás körzetében, ma 11―14 óráig Sepsiszentgyörgyön a Május 1., Templom, Dakó, Daczó, Vojkán, Erege, Vár, Borvíz, Gát, Palló, Kossuth Lajos utcában és a Kálvin téren, pénteken 9—14 óráig Uzonkafürdőn szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet ma 8―18 óráig Sepsiszentgyörgyön a Horgász utcában, az Ág utcai 3-as, 10―15-ig számozott és 19-es, a Nicolae Iorga utcai 1―13-ig számozott és 22-es, a Császár Bálint utcai 14-es tömbházban, valamint a piac hátsó boltjaiban.
Világnapok. A látás világnapját október második csütörtökén tartják az ENSZ Egész­ségügyi Világszervezete és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség Látás 2020: a látás joga jelszóval meghirdetett együttes akcióprogramjának keretében. A vakság, illetve a gyengén látás kialakulása az esetek 80 százalékában megelőzhető, illetve hatásosan kezelhető, így az akcióprogram célja, hogy 2020-ra az egész világon felszámolják a megelőzhető vakságot. S A szabványosítási világnap célja az országok közötti műszaki elszigeteltség megszüntetése, közös szabványok készítése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-13: Világfigyelő - Csinta Samu:

Röviden

Szigorított francia bevándorlási törvény
A francia nemzetgyűlés tegnap elfogadta a bevándorlási törvény szigorításáról szóló tervezetet, amelynek alapján a tíz éven belül honosított franciáktól hatósági személy elleni bűntett esetén megvonható lesz az állampolgárság, valamint a kelet-európai romák hazatoloncolása egyszerűbbé válik. A nagy vitát kiváltó javaslatot 294 igennel, 239 nem ellenében fogadta el a parlament alsó háza. A szenátus elé novemberben kerül a törvénytervezet.
2010-10-14: Sport - :

Harmadik a Sepsi FC (Labdarúgás, I. liga)

Jó idénykezdésének köszönhetően a pontvadászat harmadik helyén áll a Sepsi FC, amely idei négy mérkőzéséből mindössze egyet veszített el.