Vendégünk lesz Krasznahorkai László

2010. október 16., szombat, Irodalom

Kedden a megyei könyvtárban találkozhatnak az olvasók a mai magyar próza egyik legkülönösebb írójával, akit egyik értő kritikusa, Angyalosi Gergely, nem alaptalanul, metafizikus prózaírónak nevez.

Hogy felkeltsük az olvasók érdeklődését, alább közöljük Krasznahorkai Seiobo járt odalent (2008) című elbeszéléskötete (regénye?) egyik mintadarabját, amely számunkra különösen érdekes lehet, hiszen tájainkon, pontosabban a Szent Anna-tónál játszódik, és hőse a mai román festészet egyik kísérletező, nagy művésze, Ion Grigorescu. Még annyit, hogy Krasznahorkai pályáját a Tarr Béla rendezésében Kárhozat címen megfilmesített, Sátántangó című regényével kezdte 1985-ben, a haldokló magyar gulyáskommunizmus végnapjaiban robbant be az irodalomba a ,,megalázottakról és megszomorítottakról" (is) szóló remekművével. Ezt egy novelláskötet követte (Kegyelmi viszonyok, 1986), majd egy újabb, szintén Tarr rendezésében filmre kerülő regény, Az ellenállás melankóliája (1989).
Aztán kitágult a világ, az író utazni kezdett, s mint annyian a magyar kultúrában, felfedezte magának és olvasóinak Keletet, először egy Kínát is érintő mongóliai útinaplót publikált (Az urgai fogoly, 1992), majd egy világregényt vagy katasztrófatörténetet (Háború és háború, 1999), egy Japánban játszódó, különösen szép ,,lírai" regényt (Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó, 2003), egy lélegzetelállítóan izgalmas és szomorú kínai útikönyvet (Rombolás és bánat az ég alatt, 2004). A Seiobo járt odalenn 17 története hol Európában, hol Japánban és Kínában játszódik, az író a művészet esélyeit, elveszített funkcióinak okait kutatja bámulatos empátiával. Az érdekli, hogy a mai ember miért fordul el a remekművektől? (A címről még annyit: Seiobo egy sinto istennő, akinek kertjében a barackfák ezerévenként teremnek gyümölcsöt, és aki megízleli a barackokat, aki eszik belőlük, halhatatlanná válik...)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-16: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok (12.)

A történelem a katonáskodás feladatát szabta rájuk, s a székely ember mái napig katona. Parancsot, benső parancsot hajt végre, amikor gyermekét neveli, a családját látja el, netán a lovát gondozza. A székely a kaszálón is katona, szabad katona.
2010-10-16: Irodalom - :

Krasznahorkai László: Odakint valami ég

A Szent Anna-tó egy kráter halott tava, nagyjából kilencszázötven méter magasan fekszik, és szinte meghökkentően szabályos kör alakja van. Vize esővíz, így az egyetlen hal, mely megmarad benne, a törpeharcsa.