Mi, hol, mikor?

2010. október 18., hétfő, Mi, hol, mikor?

Könyvebmutató
* A kézdivásárhelyi Vi­gadóban ma 18 órától bemutatják Fekete Vince Védett vidék című verseskötetét. A könyvet dr. Borcsa János méltatja, verseket ad elő Csapó György, a Kézdivásárhelyi Városi Szín­ház társulatvezetője és Nagy-Babos Tamás, a Nagy Mózes Gimnázium magyartanára.

* A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, a Ma­gyar Köztársaság Kulturá­lis Koordinációs Központja és a Háromszéki Mikes Közműve­lődési Egyesület szervezésé­ben, a Háromszéki TÉT-estek sorozatba illeszkedően, a könyv­tár Gábor Áron Termé­ben kedden 18 órakor A tökéletesről — és ami nem az címmel író-olvasó találkozóra kerül sor, amelynek vendége Krasznahorkai László Kos­suth-díjas író, a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly szerzője, a Szé­chenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Beszélgetőtárs: Tamás Dénes esszéíró, a csíkszeredai Sa­pien­tia — EMTE Tár­sa­dalomtudományi Tan­szé­ké­nek tanára.

Színház
A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásai a héten: kedden és szerdán 11 órától a Ion Creangă meséje nyomán készült Fata babei şi fata moşneagului a stúdióteremben Mirela Bucur rendezé­sében, csütörtökön és pénteken 19 órától az Îngerul şi Floarea (Az Angyal és a Virág) című, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg könyvének színpadi adaptációja látható a stúdióteremben Mirela Bucur rendezésében, vasárnap 19 órától Biljana Srbljanovic Poveşti de familie című darabja a nagyteremben ― rendező: Cristian Ban (az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott). Helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.

Zene
* A sepsiszentgyörgyi hangversenyévad nyitó koncertjét pénteken 19 órától tartják a színház nagytermében. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar ünnepi hangversenyét Werner Gábor (Budapest) vezényli. Műsoron: Hector Berlioz: Rákóczi-induló, Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia, Kodály Zoltán: Magyar rondó, Bartók Béla: Erdélyi táncok, Dohnányi Ernő: Ruralia Hungarica, Orbán György: Búcsú, Hubay Jenő: Csárdajelenet, Erkel Ferenc: Palotás. A hangversenybérletek 100 és 50 lejért a sepsiszentgyörgyi kulturális szervezőirodában kaphatók, kérik, az első hangverseny időpontjáig mindenki váltsa meg bérletét.
* Tamás Gábor Az óra jár címmel szerdán 19 órától Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalotában, pénteken 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadóban koncertezik.
* A kézdivásárhelyi Vigadóban szombaton 20 órától a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes hangversenye. A vonósnégyes tagjai: Molnár Tibor (elsőhegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Molnár József (brácsa), Kozma Péter (cselló). Műsoron Haydn-, Mozart-, Beethoven-, Schubert- és Bartók-művek.
* Jeszenszky István, a Hangszerzetes vagy Fényhozó vasárnap 19 órától Sepsiszentgyörgyön az evangélikus templomban ad gyógyító koncertet. A jegyek ára 20 és 15 lej, a szervezőirodában kapható.

Pályázat
A Sepsiszentgyörgyi Keresztyén Diakónia Alapítvány Írisz Ház 2010-ben létrehozta a Romániában élő és alkotó, fogyatékkal élő képzőművészek munkásságát népszerűsítő díját. A díjat első alkalommal 2010 decemberében fogják odaítélni a fogyatékkal élők nemzetközi világnapja alkalmából. Pályázni csak festménnyel, grafikával vagy kisplasztikával lehet, installációkkal, videókkal, digitális printekkel és fotókkal nem. A pályamunkákat avatott szakmai zsűri fogja elbírálni. Minden, időben beérkezett munkát kiállítanak az Írisz Házban. A legjobb munkákból katalógus és képeslaptömb készül. A fődíj értéke 350 euró. A pályamunkákat önéletrajz kíséretében 2010. november 20-ig (a beérkezés időpontja) lehet beküldeni, illetve eljuttatni az alábbi címre: Írisz Ház, Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utca 5. szám. A küldeményen tüntessék fel: Pályázat. Kiállításmegnyitó és díjátadó ünnepség decemberben az Írisz Házban. A fejleményeket az iriszhaz.blogspot.com oldalon lehet követni. További kérdésekkel forduljanak Makkai Péterhez a 0267 315 560-as, a 0724 000 467-es telefonon vagy az iriszhaz@gmail.com e-mail címen. Aki támogatni szeretné a díjat, írja meg szándékát a fenti címre, a szervezők felveszik vele a kapcsolatot.

Mesestaféta
Az Iskolai Könyvtárak Hó­napja alkalmából a sepsiszent­györgyi Székely Mikó Kollé­gium könyvtára kedden 17 órakor folytatja az iskola dísztermében az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Gyer­mekkönyv­tára által kigondolt Mese­szer nevű játékot.

Terápiás program
A Református Mentő Misszió és Bonus Pastor Alapítvány tizenkét napos terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek (alkohol-, drog-, gyógyszer-, nikotin-, játékfüggőknek) és családtagjaiknak november 8—19. között. Jelentkezési határidő: november 1. Ér­deklődni, jelentkezni munkanapokon 11—16 óráig lehet a következő telefonszámokon: 0744 237 945, 0746 353 637, 0265 254 460, 0365 420 384, 0723 779 378.

Csak angolul
Free conversational english practice 12—28. October 2010, with Let’s Start Talking volunteers from America. Re­gister at Red Cross (Sepsi­szentgyörgy, Kós Károly út 7. szám). For information call 0747 554 157 (english only).

Európai munkalehetőség
Harminc főosztályvezetői (Head of Unit) állást írt ki az EU személyzeti hivatala román állampolgároknak. A sikeresen vizsgázók általában az Európai Bizottságnál vagy más EU-intézményeknél kaphatnak állást. Ezek hivatalnoki, nem politikai állások. Három területen lehet jelentkezni: jog, közgáz, általános adminisztrátori (gyakorlatilag bármilyen egyetemi diploma jó). A kezdő fizetések 6000 és 9000 euró között mozognak. A vizsga egyik hatalmas előnye, hogy csak a saját országtársaival versenyez a jelentkező a helyekért, így jóval nagyobbak az esélyek. Alap­követelmények közé tartozik a legalább tízéves (bizonyítható) munkatapasztalat a területen, amelyből legalább három év vezetői állásban. A vizsga­procedúra nyelve lehet választhatóan angol, német vagy francia, de ezenkívül letesztelik a románnyelv-tudást is, ami ugyancsak jó kell hogy legyen. A vizsga írásbeli (EU- és szakismeretteszt, dokumentumanalízis) és szóbeli (HR-interjú, szak­mai interjú) fordulókból áll. Jelentkezési határidő: 2010 október 22. További részletek: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:256A:0001:0008:RO:PDF

Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Házban ma 16 órá­tól új klub indul, a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakör, ahová sok szeretettel elvárnak minden kézimunkázni szerető fiatalt és időset. A kör vezetője Gábor Éva. v 18 órától a Hu­szárik Filmklubban a Kraszna­horkai László írásából készült Werckmeister-harmóniák című magyar―német―francia―olasz játékfilmet vetítik, rendező: Tarr Béla. A filmvetítés után beszélgetés, házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.
Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeu­mában kedden 19 órakor Nagy Botond nagybaconi levéltá­ros, történész A székely kivándorlás háromszéki jellegzetességei címmel tart vetített képes előadást.
Találkozó. Az Együtt a Rák Ellen Egyesület ma 17.30 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyűléstermében tartja találkozóját, amelyre a tagok mellett érdeklődőket is elvárnak.
Ingyenes tanfolyam. Az Országos Faluturizmus Szö­vetség Kovászna megyei fiókja és a megyei munkaerő-ügynökség ingyenes kurzusokat szervez októbertől falun élő munkanélkülieknek, mezőgazdaságban dolgozóknak panzióvezető és kereskedelmi dolgozó szakmában. A tanfolyamokat hétvégeken tartják a bálványosfürdői Vár Panzióban. Bővebb felvi­lágosítást a 0267 367 010-es vagy a 0744 380 000-as telefonon nyújtanak.
Aszfaltozás. Sepsi­szent­györgy Polgármesteri Hivatala felhívja az érintettek figyelmét, hogy mától csütörtökig naponta 7—17 óráig a Grigore Bălan tábornok úti 33-as tömbház mögötti részen parkolót és járdát aszfaltoznak. Kérik az autósokat, hogy a fenti időszakban ne parkoljanak és ne hagyjanak autókat ezen a szakaszon.
Vidéki lomtalanítás. A Tega Rt. kedden Gelencéről és Ha­ralyból, csütörtökön Ozsdo­láról és Hilibből szállítja el a fölöslegessé vált tárgyakat (használt bútor, háztartási eszköz, üveg, műanyag, papír, textilhulladék stb.) és használt elektromos és elektronikus készülékeket (televízió, rádió, mosógép stb.). Bővebben a 0267 310 123-as telefonon.
Áramszünet. Mától szerdáig naponta 9—16 óráig Oltszemen az 1-es transzformátorállomás körzetében, csütörtökön és pénteken 9—16 óráig az 1-es és 2-es transzformátorállomás körzetében, ma és kedden 8.30—14 óráig Futásfalván, mától péntekig naponta 8.30—14 óráig Mak­sán a 4-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
Missziós világnap. A katolikus egyház evangelizációs tevékenységének emléknapjára XVI. Benedek pápa idén is megfogalmazta üzenetét, amelyből októberben a vasárnapi miséken részleteket olvasnak fel a templomokban, ahol a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és az e napi perselypénzt a missziók javára fordítják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2010-10-16: Közélet - :

A kenyér világnapja

A kenyér világnapját ünnepeljük ma. A Krisztus testét jelképező élelmiszer napját több mint harminc országban ünneplik minden évben október 16-án.
2010-10-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a hidvégi születésű
ERDŐ MARGIT
(szül. RADUCZ)
életének 54. évében hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2010. október 19-én 15 órakor helyezzük örök nyu­galomra a sepsiszentgyörgyi szemerjai új református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
6676