A nyugdíjbefagyasztás éve következik

2010. október 18., hétfő, Közélet

A jövő év költségvetési tervezetéből kiderül: a nyugdíjpont értéke megegyezik a 2010-es értékkel, azaz 732,8 lej lesz. Befagyasztják a 350 lejes szociális nyugdíjat is.

Az Országos Nyugdíjpénztár révén fizetett 4,7 millió nyugdíjas átlagjárandósága 749 lej. Ehhez hozzáadódik a védelmi minisztérium által fizetett nyolcvanezer nyugdíj, a közigazgatási és belügyminisztérium által biztosított 66 járandóság és a Román Hír­szerző Szolgálat (SRI) által fizetett nyolcezer nyugdíj. Ez utóbbiak esetében az átlagnyugdíj 1755 lej.

Az elhalálozási segély 2022 lej lesz a biztosított vagy a nyugdíjas esetében, illetve 1011 lej a családtag esetében.
A társadalombiztosítási járulék szintje 31,3 százalék marad normális munkakörülmények esetén (10,5 százalékot az alkalmazott, 20,8 százalékot a munkáltató fizet). A különleges munkakörülmények esetében 36,3 százalék ez az arány (amelyből 10,5 százalék az alkalmazottat, 25,8 százalék a munkaadót terhel), a rendkívüli munkaviszonyok esetében pedig 41,3 százalék (10,5 százalék az alkalmazotté, 30,8 százalék a munkaadóé).
Az egészségbiztosítási járulék aránya továbbra is 5,5 százalék marad az alkalmazottak és 5,2 százalék a munkáltatók számára. A nem alkalmazott személyeknek, akik viszont kötelesek egészségbiztosítást kötni, továbbra is közvetlen módon kell tájékoztatniuk a biztosítót jövedelmük felől az 5,5 százalékos arány befizetéséhez. A munkanélkülisegély-alapba befizetett járulék is változatlan marad, 0,5 százalék a munkáltatók számára, és szintén fél százalék az alkalmazott egyéni hozzájárulása. Aki szerződéses alapon fizeti a munkanélküliségi biztosítást, egyszázalékos járulékot fizet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-18: Közélet - :

Mindennapi betevő ingyen (A kenyér világnapja Háromszéken )

Két háromszéki városban, Sepsi­szentgyörgyön és Kézdivásárhelyen ingyenes kenyérosztással emlékeztek meg az elmúlt hét végén a kenyér világnap­járól.
2010-10-18: Közélet - :

Pénzügyi sztrájkveszély

Ismét sztrájkveszély fenyeget a pénzügyben, miután Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter visszavonta ígéretét az ösztönző jutalékok tekintetében: nem hagyja jóvá azok kifizetését sem augusztusra, sem szeptemberre.