Mi, hol, mikor?

2010. október 20., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház ma 11 órától a Ion Creangă meséje nyomán készült Fata babei şi fata moşneagului (Anyó lánya, apó lánya) című előadást játssza a stúdióteremben Mi­rela Bucur rendezésében, csütörtökön 19 órától az Îngerul şi Floarea (Az Angyal és a Virág) című, Antoine de Saint-Exu­péry A kis herceg könyvének színpadi adaptációja látható a stúdióteremben. Helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.

* A Tamási Áron Színház vezetősége közli, hogy továbbra is válthatók felnőttbérletek a 2010/2011-es évadra.


Zene
Tamás Gábor Az óra jár címmel ma 19 órától Sep­si­szentgyörgyön a kultúrpalotában koncertezik.


Hitvilág
Vasárnap 11 órától a kézdivásárhelyi református templomban házassági évfordulós istentiszteletre várják mindazokat, akik idén ünnepelték vagy ünneplik házasságkötésük 10., 20., 25., 30., 40. , 50., 55., 60., 65., 70., 75. évfordulóját. Azo­kat is szeretettel várják, akik máshol kötöttek házasságot, de a városban élnek, vagy akik időközben egyedül maradtak. A református lelkészi hivatalban vagy a 0749 250 040-es telefonon lehet jelentkezni.


Vöröskeresztes hírek
* A sepsiszentgyörgyi Vörös­kereszt októberben indítja a házi beteggondozási tanfolyamot, a megmaradt helyekre hol­nap 12 óráig lehet iratkozni.
* 45 év fölötti munkanékülieknek ingyenes támogató programot indítanak, melyben a több szempontból hátrányos helyzetbe kerültek számára változatos módszerekkel nyújtanak fogódzókat a sikeres munkakeresés érdekében. Ér­deklődni dr. Szabó Bélánál a 0744 951 155-ös telefonon, jelentkezni október végéig a 0745 146 765-ös telefonon.


Emlékplakett-állítás
A Brassói Fémipari Mű­szaki Iskola 1950-ben végzett magyar diákjai szombaton 11 órától emlékplakettet állítanak a 60. érettségi találkozó alkalmából a brassó-bolognai katolikus templom udvarán (Zaj­zoni út 7. szám), ahová meghívnak minden vén diákot, aki a műszaki középiskolában vég­zett.


Közlekedés
Jogosítvány nélkül, ittasan. Szombaton Sepsiszent­györgyön megállították D. István (20) bodoki lakost, s amikor a jogosítványát kérték ellenőrzésre, megtagadta az átadását. A nyilvántartásból kiderült, hogy nincs is jogosítványa. Mivel italszagú volt, megszondázták, s a készülék 0,44 mg/l értéket mutatott. Kórházba kísérték vérvételre.

(Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Pinceklub. A sepsiszent­györ­gyi Kónya Ádám Városi Műve­lődési Házban ma 16 órától a Hobbi Cserebereklub tartja találkozóját, amelyre minden gyűjtőt és érdeklődőt elvár. * 19 órától a Holló Ernő Saj­tóklub meghívottja Demeter László, a baróti Erdővidék főszerkesztője, valamint munkatár­sai. Téma: Mennyire van jelen az Erdővidék a régióban? Mi­lyen az együttműködése a helyi tanácsokkal, a magyar pártokkal. Házigazda: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány szervezésében ma 17.30 órától nemeztanfolyam iskolásoknak, felnőtteknek.
Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünk­ben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Előadás. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya Is­merjük meg Háromszéket ― Hon­ismereti kerékpártúra 2010-ben címmel vetített képes előadást tart ma 19 órától Sepsi­szentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház­ban. Előadó: Kiss András István há­romszéki EKE-alelnök.
Parkolófelújítás. Sepsiszent­györgyön mától péntekig 7—17 óráig a Vasile Gol­diş utcai 22-es tömbház előtt a parkoló felújítása zajlik. A polgármesteri hivatal kéri az autósokat, hogy ebben az időszak­ban ne parkoljanak ott.
Üstökös Földközelben. Ma 18 millió km-re közelíti meg a Földet a 103P/Hartley üstökös. A 6,5 év keringési idejű kométát 1986-ban fedezte fel Mal­colm Hartley ausztráliai csillagász. Az üstökös sötét (lámpafénymentes) helyről szabad szem­mel is megfigyelhető a Sze­­keres csillagképben, a Ca­pel­lától nem messze, észak-keleten, egészen alacsonyan.
A csontritkulás világnapja. 1999 óta tartják az ENSZ egész­ségügyi világszervezete, a WHO indítványára. A betegség világszerte 200 millió nőt és férfit, a 60—70 évesek mintegy egyharmadát, míg a 80 év felettiek kétharmadát sújtja.
Tisztújító közgyűlés. Sepsi­szentgyörgyön a Lábas Házban ma 18 órától az EMNT tisztújító közgyűlést tart, amelyre minden érdeklődőt elvárnak.
Áramszünet. Ma 9—16 órá­ig Oltszemen az 1-es transzformátorállomás körzetében, pénteken 9—16 óráig a 1-es és 2-es transzformátorállomás körzetében, péntekig naponta 8.30—14 óráig Maksán a 4-es transzformátorállomás körzetében, ma 8—15 óráig Nagyajtán szünetel az áramszolgáltatás.
Szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön ma 8—18 óráig a Császár Bálint utca 7-es és 14-es tömbházában és a zöldségpiac hátsó üzeleteiben, az Ág utca 3, 10—14-es, 20—29-es, a Gyár utca 30—32-es tömbházaiban, ma 9—12 óráig a Grigore Bălan sugárút 9-es, 10-es és a Nicolae Iorga utca 10-es és 34-es tömbházában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-20: Riport - Hecser László:

Az élet takaréklángon

Inkább csak nézelődni járnak mostanság az üzletbe
A közalkalmazottak elbocsátása, a maradók bérének csökkentése, pótlékaik megvonása, az önkormányzatok költségvetésének megnyirbálása igencsak érezteti hatását Erdővidéken. Nem ritka, hogy egyetemi végzettségű emberek 450—500 lejből kénytelenek megélni, sőt, arra is volt példa, hogy pedagógusok hagyták el pályájukat.
2010-10-20: Sport - :

Sport

Minifoci
* Az elmúlt hét végén megkezdődött a csernátoni kispályás labdarúgó-bajnokság. Lássuk az első forduló eredményeit: Brooklyn—Haverok 8—3, ScrewBolt—Mimella 2—7, Gabapró—Szabikon 5—2, Rétyi Barátok FC—Csernáton 2—4, Maksa—Albis 11—2. A második fordulóra október 22-én kerül sor.