Magyar oktatásfejlesztési stratégia a Vajdaságban

2010. október 20., szerda, Világfigyelő

A szerbiai magyarok kulturális autonómiájának legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elfogadta az oktatásfejlesztési stratégiát.

A stratégia hat évre szól, és 12 olyan program szerepel benne, amelyek a stratégiai fejlesztési célok megvalósítását segítenék. A stratégia eredményeit, a célok megvalósulását minden évben szakmai szempontból is elemezni fogják — ismertette Korhecz Tamás, az MNT elnöke.
A stratégia végrehajtásával öt százalékkal növekedhet azoknak a magyar gyerekeknek az aránya, akik anyanyelvükön, magyarul tanulhatnak a vajdasági általános, illetve középiskolákban. Az általános iskolákban jelenleg a magyar gyerekek 80 százaléka tanul anyanyelvén, a középiskolákban 71 százalék ez az arány. Emellett szeretnék a jelenlegi 2300-ról több mint 3000-re emelni az újvidéki egyetemen a magyar hallgatók számát, egyszersmind legalább 150 férőhellyel növelni a vajdasági középiskolai diákotthonok kapacitását. Korhecz Tamás elmondta, hogy a stratégia végrehajtásában számítanak a civil szervezetek közreműködésére is. A magyar ,,miniparlament" jóváhagyta még 19 vajdasági iskolának a kérelmét, hogy 15-nél kevesebb tanulóval is működhessen náluk magyar nyelvű tagozat, és újabb tíz vajdasági magyar kulturális intézményt nyilvánítottak kiemelt jelentőségűvé.
Az MNT döntött arról is, önálló intézményként létrehozzák a Vajdasági Magyar Nemzeti Színházat. A javaslat értelmében a szabadkai Népszínház magyar társulata önállósul. Siflis Zoltán, a kulturális bizottság elnöke elmondta, hogy a vajdasági magyarság több évtizedes törekvése valósul meg a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrejöttével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-20: Világfigyelő - :

A külhoni magyarságtól félnek (Az MSZP feltételeket szab az új alkotmány támogatásához)

Az MSZP akkor tudja támogatni az új alkotmányt, ha az, illetve annak előkészítése az általuk támasztott követelménynek megfelel — közölte sajtótájékoztatóján Mester­házy Attila el­nök-frakcióvezető.
2010-10-20: Világfigyelő - :

Öngyilkos merénylők a csecsen parlamentben

A Csecsenföld parlamentjében tegnap reggel kitört lövöldözés kezdete után a terroristákat meg is semmisítették — jelentette ki az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság elnöke, Ramzan Kadirov Groznijban.