Kisebb áfa, adómentes nyugdíjKorai öröm

2010. október 21., csütörtök, Közélet

A jelenlegi 24 százalékról 5 százalékra csökken az alapélelmiszerekre kivetett általános forgalmi adó (áfa), a 2000 lejnél kisebb nyugdíjak pedig adómentessé válnak — erről szól az a két törvénytervezet, amelyet kedd este egyhangúlag, illetve elsöprő többséggel szavazott meg a képviselőház.

Jóllehet mindkét tervezet esetében az alsóház a döntéshozó szerv, egyelőre mégsem örülhetünk a voksolás eredményének, a Demokrata Liberális Párt vezetői ugyanis közölték: tévedésből szavazták meg az intézkedéseket, és korrigálni szeretnék a hibát. A jogszabályok Traian Băsescu államfő elé kerülnek kihirdetésre. Az államfő visszaküldheti azokat a törvényhozó testületnek felülvizsgálatra, de a pénzügyminiszter szerint sürgősségi rendelettel a kormány is módosíthatja a dokumentumokat.

Kormánypárti fejetlenség
A csökkentett áfáról szóló törvénymódosító javaslat szerint a jelenlegi 24 százalékról 5 százalékra csökken a cukor, az olaj, a kenyér, a hús és a tej általános forgalmi adója. A tervezetet szociáldemokrata és liberális honatyák kezdeményezték. Szerintük az intézkedéssel elejét vehetnék az alapélelmiszerek drágulásának.
A 2000 lej alatti nyugdíjak adómentességéről szóló tervezet pikantériája, hogy azt a legnagyobb kormánypárt egyik képviselője, Mircea Giurgiu terjesztette be még tavaly. Jelenleg csak az 1000 lej alatti nyugdíjak adómentesek. A felsőház tavasszal elutasította a jogszabályt, az alsóházban egy héttel korábban lezajlott vita során pedig a kezdeményező azt mondta, amikor a tervezetet benyújtotta, nem gondolta, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetbe kerül az ország.


Tévedések láncolata
Jóllehet az egyik jogszabályt egyhangúlag, a másikat elsöprő többséggel fogadták el, több miniszter is megszavazta azokat, sokáig nem örülhettünk a hírnek: a Demokrata Liberális Párt képviselői ugyanis közölték, tévedésből voksoltak igennek, Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter szerint tulajdonképpen az elutasító bizottsági jelentést akarták támogatni. Emil Boc miniszterelnök is azt mondta, tévedések sorozata történt, Mir­cea Toader frakcióvezető pedig magára vállalta a felelősséget, és közölte: módosító javaslatot terjesztettek a parlament elé, és kérik annak sürgősségi eljárásban történő megvitatását a ,,hiba" kiigazítása végett. Több demokrata-liberális képviselő azonban kijelentette: tudta, miről szavazott, és örülnek a jogszabály elfogadásának. Ioan Botiş munkaügyi miniszter kifejtette: a parlament a törvényhozó testület, a kormány a végrehajtó, ezért alkalmazni kell az intézkedéseket. Igaz, kapott is fejmosást a miniszterelnöktől: a kormányülésről kiszivárgott hírek szerint Emil Boc szemére vetette, hogy nem volt kellően tájékozott az ügyben. A kormányfő egyébként a miniszterek tanácsadóit okolta a ,,tévedések láncolatáért", amiért nem tájékoztatták a tár­cavezetőket. Sorin Frunzăverde, a De­mokrata Liberális Párt alelnöke viszont úgy vélekedett: ez volt a parlament legjobb döntése az elmúlt időszakban.


Az RMDSZ tudta, mit tesz
A voks után a Románia Haladásáért Országos Szövetség és az RMDSZ képviselői is jelezték: tudták, miről szavaznak, támogatják az intézkedéseket. Máté András Levente, a szövetség képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta: Olosz Gergely frakcióvezető hiányában ő javasolta kollégáinak, hogy szavazzanak a tervezet mellett. Hangsúlyozta: semmiféle koalíciós egyezség nem létezett ez ügyben. Máté András szerint az RMDSZ korábban is támogatta a csökkentett áfát az alapélelmiszerek esetében. A 2000 lej alatti nyugdíjak adómentességére vonatkozó tervezet kapcsán azzal érvelt, hogy a szövetség az őszi ülésszak kezdetén bejelentette: nem fogadja el a nyugdíjak csökkentését vagy azok megadózását. A Kolozsvári képviselő szerint erkölcsi kötelességük volt a tervezet támogatása azért is, mert azt Kolozs megyei honatya terjesztette be.


Kínos helyzetben a kormány
A kormány számára azért kínos a mostani szavazás, mert éppen tegnap kezdte el tíznapos bukaresti látogatását a Nem­zet­közi Valutaalap (IMF) romániai küldöttsége, amely a tavaly kötött nemzetközi többoldalú hitelmegállapodás soron következő felülvizsgálatát végzi. A kabinet javaslatot tett néhány olyan intézkedésre, amelyek enyhítenék a júliustól alkalmazott megszorító intézkedéseket. Az előbbiek többségét azonban fenntartásokkal fogadta az IMF. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője elmond­ta: a minimálbér esetleges megemelésével a kormánynak elővigyázatosnak kell lennie, ez az intézkedés ugyanis elbátortalaníthatja a vállalkozókat, hogy új munkaerőt alkalmazzanak. A Valutaalap a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes egységes adókulcs csökkentésével sem ért egyet. Az egyedüli javaslat, amely elnyerheti az IMF tetszését, az a bérekre kivetett járulékok csökkentése, amelyet a kormány a jelenlegi 44 százalékról 41-re akar mérsékelni. Amikor az alsóház által elfogadott törvényekről kérdezték, Jeffrey Franks mindössze annyit mondott: minden módosításnak illeszkednie kell a jövő évi 4,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-21: Riport - B. Kovács András:

Esélytelen befektetők (Magánosítás honi módra)

Romosodik, holott szükség lenne rá
A faipar mellett alighanem az élelmiszeripar bizonyos ágazatainak kedveznek leginkább megyénk többrendbeli adottságai, nem véletlen, hogy az idők folyamán, ezeknek besegítendő, számottevő tárolási és forgalmazási kapacitások fejlődtek itt ki.
2010-10-21: Közélet - Csinta Samu:

Leállás után újabb indulás (Veszélyes kényszerszünetek a cigarettagyárban)

Tavasszal az alkalmazottak is tüntettek a gyár bezárása ellen
Kéthetes kényszerszünet után mától újra termel a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár. Az újabb szünet önként vállalt ,,száműzetésnek" tekinthető, amelyet egy újabb adóprobléma tisztázásáig vállalt a Galaxy Tobacco Rt. tulajdonában lévő cég.