Figyelnek a moldvai csángókra

2010. október 23., szombat, Kitekintő

A napokban két jelentős eseményen ismertették a moldvai csángók jelenlegi helyzetét, illetve már működő közösségi programjaikat a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének képviselői.

Múlt héten Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke járt tájékozódó körúton a Bákó megyei magyaroknál, a héten Solomon Adrián, az MCSMSZ elnöke tartott előadást Marosvásárhelyen a Magyarok XXI. elnevezésű fórumon, amelyen Schmitt Pál magyar köztársasági elnök civil szervezetek képviselőivel találkozott.
A Pro Europa Liga küldöttsége azért látogatott Moldvába, mert felfrissítik 2002-es jelentésüket — amelyben a Romániai Helsinki Emberjogi Bizottsággal együtt megfogalmazták, hogy meg kell állítani a moldvai csángómagyar közösség asszimilációját, és el kell ismerni a közösség nemzeti kisebbségi státusát — mivel jövő februárban az Európa Parlament egyik frakcióközi ülésének témája a moldvai csángók helyzete. Smaranda Enache és munkatársai a csángószövetség vezetőivel együtt Bákó megyei falvakba látogattak, ahol az iskolán kívüli délutáni oktatásról, valamint az iskolai magyarórákról tájékozódtak, polgármesterekkel, tanárokkal, gyermekekkel beszélgettek, és találkoztak a tanfelügyelőség, illetve a prefektúra vezetőivel. A pozitív példák között jegyezték, hogy Nagypatakon beindult idén az iskolai oktatás, Külsőrekecsinben annyi gyermek jár a magyarórákra, hogy két magyar katedrát is jóváhagytak, de Klézsén továbbra is negatív az iskola és az önkormányzat viszonyulása a magyar oktatáshoz, Lujzi­kalagorban sem változott az intézmények álláspontja, magyarórák idén sem indulhatnak a helyi iskolában. Bákó megyében jelenleg huszonnégy faluban több mint ezerhatszáz gyermek jár az iskolán kívüli délutáni foglalkozásokra, és közel ezren az iskolai magyarórákra, de még legalább hétezer csángómagyar gyermek számára szeretnék biztosítani az anyanyelv tanulását.
Solomon Adrián, az MCSMSZ elnöke lapunknak elmondta, hogy a Magyarok XXI. elnevezésű fórumon ismertette a moldvai csángóközösség jelenlegi helyzetét, a magyar oktatásban elért eredményeket, a szervezet további törekvéseit, és felkérte Schmitt Pál köztársasági elnököt, legyen fővédnöke a Mentor programnak. Ennek lényege, hogy minél több magyarországi önkormányzat vállaljon mentorságot, támogasson egy-egy csángó gyermeket, illetve falut, miként azt már teszik Fejér megye és Székesfehérvár önkormányzatának elöljárói. A csángószövetség vezetője hangsúlyozta, az anyagi támogatáson túl arra is szükségük van, hogy a moldvai településeket bekapcsolják a magyar vérkeringésbe, és tájékoztatott arról, a szövetség huszadik évfordulójára tervezett rendezvényeket pénz hiányában lefújták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-23: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok (13.)

A csíksomlyói Salvator-kápolna
A reggeli órákban ért Csíkszeredába. Ha nem tudná, hol jár, akár a szocializmus gusztustalan építészeinek poklában érezhetné magát. Mit keres ez a rengeteg beton e csodaszép tájban? Nem dilettáns, szörnyeteg volt az, aki e valamikori szolid kisvárost ezzel a rémséggel meglopta?
2010-10-23: Kitekintő - Sylvester Lajos:

Duna-stratégia

Nyelvtörő stratégia szavunk úgy elterpeszkedett beszédünkben, mint az áttétek fázisába jutott daganatos betegség. Az idegen szó előbb hadászati szakkifejezésként kapaszkodott meg nyelvünkben, (harcmodort, harcmódot, haditervet, taktikát jelent), mára divatszóvá vált, a módszer, eljárás, út, metódus, technológia szavainkat nyomja nyelvünk alá.