Kedvenc fővárosaim

2010. október 23., szombat, Kitekintő

A pécsi Püspökvár, előtérben a Barbakánnal

Pontosítanék: kedvelt kulturális fővárosaim. Mert amióta az ismert görög színésznő, Melina Mercouri, a néhai görög kulturális miniszter asszony francia kollégájával közösen megálmodta ezt a programot az Európai Unió közösségében, s ennek már negyed évszázada, ezt a címet elnyerni rangot és megkülönböztetett tiszteletet is jelent.

De sok gonddal járó felelősséget és évekig tartó, szavatolt előkészületi munkát is a városvezetésnek, amely e rangos titulust megpályázza, és elnyeri. Örvendeztem az elmúlt évben a litván főváros sikeréért ama erdélyi magyar büszkeség jogán, hogy Báthori István fejedelmünket hívták az akkori lengyel trónra Páduában végzett egykori egyetemista elvbarátai, s a lengyel köznemesség királyává is választotta. A somlyói Báthoriakra szégyent nem hozván, Istvánnak már uralkodása elején kardot kellett rántania a kelet felől terjeszkedő IV. Rettenetes Iván ellenében, akit három hadjáratban is kiszorított Litvánia területéről, hogy az akkori két fővárosból, Krakkóból és Vilnából közvetlenül irányítsa Erdély dolgait is. A fenti két városban működő erdélyi magyar kancelláriáján keresztül üzente haza, halála előtt két esztendővel a hármas tanácshoz küldött levelében: ,,Az kik élünk, és Isten gondviselést bízott ránk, nemcsak magonknak, sem csak a mi időbelienknek kellene élnünk, hanem utánunk valóknak is..."
Lelkileg mégis közelebb áll hozzám az idei három kulturális főváros közül Essen és Isztambul mellett Pécs, a római kor Sopianae-ja. E városban alapít püspökséget Szent István királyunk 1009-ben. A püspöki központot várrá alakították át, s itt alapították az első magyar egyetemet 1367-ben. Ugyancsak elsőként nyitotta meg ajtaját Magyar­orszá­gon Klimó György püspöknek köszönhetően a nyilvános könyvtár 1744-ben. Hogy a török hódoltság idején Pécs az Oszmán Birodalom hadseregének első számú magyarországi hadtápbázisaként szerepelt, biztosan visszafogta a fejlődésben Nyugat-Európa városaihoz képest. De ezeréves történelmének e szo­morú emlékét mégis megőrizte Gázi Kászim pasa, Jakováli Hasszán dzsámijait (a minarettel), a két mohamedán templomot építészeti emlékműnek ismerve el. De Pécs városa büszke lehet keresztény templomaira, püspöki palotáira, Zsolnai-házára, kútjára és mindenekelőtt és mellett a Janus Pannonius nevét viselő, egyesített múzeumaira: Csont­váry, Vasarely, Amerigo Tot, Endre Nemes, Martyn Ferenc, az Ókeresz­tény Mauzóleum, Modern Magyar Képtár, Néprajzi, Régészeti, Zsolnay Kerámia Kiállítá­sok, Reneszánsz Kőtár, Római Sírkápolna stb. Ter­mészet­tudományi és várostörténeti múzeumok kínálják látogatásra gazdagságukat, felmérhetetlen értékű kincseiket. A több mint 350 kulturális programot 100 civil, 80—100 regionális társprogram egészíti ki, több százezer bel- és külföldi láto­gató kíváncsiságát elégíti ki. Kiál­lítások, fesztiválok, koncertek gazdag kínálatában eligazodni is nehéz. Mi, erdélyi magyarok is képviseltettünk a testvérvárosi Kolozs­vári Napok által, és nem maradt ki Há­romszék sem. A pécsiek, az idegen turisták a felújított Széchenyi téren rendezett fotókiállításon betekintést nyerhettek a csernátoniak mindennapi életébe, megismerhették az idősebbek jellegzetes arcvonásait, például a néhai Székely Gizellát, amint kezével tartva árnyékot szeme elé mintha azt kérdené: mi történik körülöttem, hogy kerültem Pécsre...? Nézem hosszan a ,,pan­nónagyságú" fejkendős asszonyt, és Édesanyám jut eszembe. Őt is Gizellának hívták, és Pécsett született anno 1906-ban... Tán ezért is állok e városhoz lélekben közelebb?!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-10-23: Kitekintő - Sylvester Lajos:

Duna-stratégia

Nyelvtörő stratégia szavunk úgy elterpeszkedett beszédünkben, mint az áttétek fázisába jutott daganatos betegség. Az idegen szó előbb hadászati szakkifejezésként kapaszkodott meg nyelvünkben, (harcmodort, harcmódot, haditervet, taktikát jelent), mára divatszóvá vált, a módszer, eljárás, út, metódus, technológia szavainkat nyomja nyelvünk alá.
2010-10-23: Kitekintő - Pálmai Tamás:

A kis út (Békési levelek)

Lisieux-i Kis Szent Teréz (1873—1897) — akiről X. Piusz pápa jelentette ki, hogy a modern idők legnagyobb szentje — a ,,kis út szakértője". Teréz összehasonlította magát nagy, híres szentekkel, s megállapította: ,,köztük és köztem ugyanaz a különbség, mint az égbevesző hegycsúcs és a hitvány homokszem között". De: ,,én is szeretnék egy felvonót találni, hogy Jézusig emelkedjem, mert túlságosan kicsiny vagyok ahhoz, hogy a tökéletesség meredek lépcsőfokait járjam".