Magyarország a középmezőnyben, Románia seholOrszágmárkák rangsora: ki hol áll?

2010. október 23., szombat, Gazdaság

Izlandi országimázs gejzírkitörés után

Továbbra is az Egyesült Államok áll az élen az országok globális imázsrangsorában, megelőzve Németországot és Franciaországot. Magyarország a középmezőnyben szerepel, Romániát nem minősítették.

Hat szempont alapján ötven ország imázsát értékeli a GfK Roper Public Affairs & Corporate Communications, a GfK Custom Research North America egyik divíziója által készített 2010-es jelentés. Az országmárka-listát továbbra is az Egyesült Államok vezeti, amely második éve tartja vezető helyét a legjobb általános márkával rendelkező országok között. A lista első tíz helyén azonban történtek változások, Spanyolország például kikerült az első tízből, Kanada megelőzte Olaszországot, Francia­ország pedig Németország mögé került. Az elmúlt időszakra jellemző bizonytalan gazdasági környezet tavalyhoz képest jelentős változást eredményezett idén a dél-európai országok helyezéseiben. Jelentős előrelépés látható azonban a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) által elért helyezésekben.
Az index globális felmérésen alapul, amelynek során 2010 nyarán húsz olyan fejlett és fejlődő országban — melyek fontos és különböző szerepet játszanak a nemzetközi kapcsolatokban, kereskedelemben, valamint az üzlet, a kultúra és a turizmus területén — mintegy húszezer 18 év feletti felnőttet kértek meg arra, hogy ötven országot értékeljen hat szempontból (export, kormányzás, kultúra, emberek, turizmus és bevándorlás/beruházás). A globális ranglistán elért helyezés e hat pontszám átlagán alapul. Magyar­ország a legjobb eredményt a kormányzás megítélésének dimenziójában érte el a 2010 nyár közepén végzett felmérés szerint, a leggyengébben pedig a turizmus területén teljesített. A legmagasabb helyezéseket a legnagyobb országoktól, a legrosszabbakat pedig a felmérésben részt vevő afrikai országoktól kapta Magyarország.
A tavalyi év után, amikor az USA Barack Obama elnök megválasztását követően jelentős fölénnyel átvette a lista vezetését, az első húsz helyen található ország helye viszonylag stabil maradt. A rangsor felső harmadában továbbra is a fejlett országok szerepelnek, és a BRIC-országok is az első húszban találhatóak. A gazdasági erővel és növekvő geopolitikai befolyással büszkélkedő Brazília és Kína az a két ország, amely az egyik legnagyobb pontszámnövekedést érte el 2009 és 2010 összehasonlításában. A fejlődő gazdaságok egyenletes növekedése azt mutatja, hogy a Nyugat és a Kelet között lévő különbségek tovább fognak csökkenni. Japán például még mindig előkelő helyezést ért el az export dimenzióban, Kína viszont — az újdonsült második legnagyobb exportőr a világon — a 2008-as 21. helyről 2010-re a 14. helyre jött fel ebben a kategóriában.
Nem csak a nemzetek általános értékelési sorrendje fontos azonban, hanem az egyes dimenziókban elért helyezések is. Miközben az USA az első helyezett az összesített ,,országmárka"-rangsorban, addig olyan kategóriákban, mint például az emberek (Felelősségtel­jesen viselkedik a világbéke és biztonság ügyé­ben) a 21. helyen szerepel, a kormányzás (Fele­lősségteljesen viselkedik a környezet védelme ügyében) kategóriában pedig még hátrébb, a 26. helyen áll.

Top 10 országmárka
2010 2009
1. Egyesült Államok Egyesült Államok
2. Németország Franciaország
3. Franciaország Németország
4. Egyesült Királyság Egyesült Királyság
5. Japán Japán
6. Kanada Olaszország
7. Olaszország Kanada
8. Svájc Svájc
9. Ausztrália Ausztrália
10. Svédország Spanyolország, Svédor­szág
(azonos eredmény)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-10-23: Múltidéző - Puskás Attila:

A magyar október

Ha azt mondja egy magyar ember, hogy október, már nem is kell hozzátennie: 1956. Ugyanarra gondolunk, arra a megrendítő tizenkét napra (és az utána következőkre), amely megajándékozott előbb az igazi felszabadulással, majd a hosszan tartó gyászt hozta mártír nemzetünkre, amikor a gyűlölet és a bosszú tombolt.
2010-10-23: Gazdaság - :

Pitypangból gumi

Kiegészítésre szoruló gumitermés: érkezik a segítség
Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént. Reményeik szerint így nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből — bár el kell még telnie néhány évnek, míg megjelennek az első, pitypangból készült autógumik.