EU-s jogszabály-változtatás: csak Dániában nem támogatjákKorlátozott fizetési határidők

2010. október 23., szombat, Gazdaság

A nemzetközi vállalkozások negyvenhat százaléka remél saját üzletére nézve pozitív hatásokat a fizetési határidők maximálásától, amiről szerdán döntött az Európai Unió. A német vállalkozásoknak viszont csupán harmincnégy százaléka bizakodó.

Az Atradius Hitel­biz­tosító felmérése szerint a vállalkozások a pénzügyi válság hatására egyre több késedelmes fizetéssel szem­besültek az elmúlt két évben szerte a világon. Ennek visszaszorítására az Eu­rópai Parlament ezen a héten új törvényjavaslatot szavazott meg, amely harminc, illetve számos feltétel teljesülése esetén hatvan napban maximalizálja a vállalatok közötti, valamint az állami intézmények és magáncégek közötti fizetési határidőket. A rendelkezés elsősorban a kis- és középvállalkozások szektorának védelmét hivatott szolgálni.
Derűlátó cégek
A huszonkét országban közel négyezer cég bevonásával végzett felmérés során a megkérdezett vállalkozások negyvenhat százaléka szerint jót tesz majd az üzletmenetnek az EP által elfogadott jogi változtatás. A nagyobb cégek (ötvennégy százalék) és az ipari üzemek (ötvennyolc százalék) derűlátóbban néznek az új EU-irányvonal elébe, mint a kisebb cégek és a pénzügyi és szolgáltató vállalkozások. A megkérdezett nemzetközi vállalkozások negyvenhat százaléka saját üzletére nézve pozitív hatásokat remél az EU-irányvonaltól, a német vállalkozások közül csak harmincnégy százalék bizakodó. Legop­timistábbak a spanyolországi vállalkozások (hatvannégy százalék), őket a britek (hatvanegy százalék) és az olaszok (ötvenkilenc százalék) követik.
Aggódó németek
A német vállalkozások negyvenhárom százaléka ugyanakkor értelmetlennek tartja, a gazdálkodó társaságok egynegyede pedig kifejezetten negatív következményektől tart. Németországban ugyanis már ma is sokkal rövidebb határidőket szabnak meg, közel egyharmaduk attól tart, hogy ügyfeleik ezután az új EU-irányvonalra hivatkozva a fizetési határidő meghosszabbítására fognak törekedni. A szektorokat tekintve a feldolgozóipari cégek között a legmagasabb arányú, ötvennyolc százalék, a vállalkozás nagyságát nézve pedig a közép- és nagyvállalatok a legnagyobb támogatók, ahol a megkérdezettek ötvennégy százaléka ért egyet az EU-szabályozással.
A válaszadók negyvenkét százaléka úgy gondolja, hogy nem sokat változtat a helyzeten a direktíva életbelépése, ők ugyanis már alkalmazzák a harmincnapos fizetési határidőt bizonyos partne­reikkel szem­ben. Olasz­or­szágban és Spanyolor­szágban, ahol általában hosszabb fizetési határidőket kötnek ki, a válaszolók hatvannégy és ötvenkilenc százaléka várja a jelenlegi helyzet nagymértékű javulását a törvénytervezet életbelépésétől. Az említett két országban a számlák felének fizetési határideje meghaladja a hatvan napot, míg egynegyede a kilencvennapos lejáratot, ami a legmagasabb arány a leghosszabb fizetési határidőket illetően az EU-ban.
Magas arányban támogatják a direktívát az EU-t egyik kiemelt export­piacának tekintő Kínában és az Egye­sült Királyságban is, ahol a válasza­dók hatvankilenc és hatvanegy százaléka szerint előnyös lehet az új szabályozás. Csak Dániában mondták többen azt, hogy nem számítanak a helyzet javulására (harmincnégy százalék), mint azt, hogy előnyös lehet a rendelet (huszonnyolc százalék).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-10-23: Gazdaság - :

Pitypangból gumi

Kiegészítésre szoruló gumitermés: érkezik a segítség
Német kutatóknak sikerült kikapcsolniuk a gyermekláncfű tejnedvének alvadásáért felelős gént. Reményeik szerint így nem telik el sok idő, és autógumik, cumik, óvszerek is készülhetnek a növényből — bár el kell még telnie néhány évnek, míg megjelennek az első, pitypangból készült autógumik.
2010-10-23: Közélet - Farkas Réka:

Jelölthiány és korrupciós vád (Intézményvezetők cseréje)

Lassan, de biztosan zajlik a megyei intézmények, felügyelőségek átszervezése, a régi, politikailag nem megfelelő igazgatókat, a megnyert pereknek köszönhetően visszahelyezett vezetőket most versenyvizsgával cserélik újakra, igyekeznek érvényt szerezni az RMDSZ és a DLP januári megállapodásának. Néhol a megfelelő jelölt hiányzik, máshol korrupciós ügyészek segítségével próbálják eltávolítani a kellemetlen vezetőt.