Intézményvezetők cseréjeJelölthiány és korrupciós vád

2010. október 23., szombat, Közélet

Lassan, de biztosan zajlik a megyei intézmények, felügyelőségek átszervezése, a régi, politikailag nem megfelelő igazgatókat, a megnyert pereknek köszönhetően visszahelyezett vezetőket most versenyvizsgával cserélik újakra, igyekeznek érvényt szerezni az RMDSZ és a DLP januári megállapodásának. Néhol a megfelelő jelölt hiányzik, máshol korrupciós ügyészek segítségével próbálják eltávolítani a kellemetlen vezetőt.

A tegnap érkezett hír szerint ismét egyik fontos megyei intézmény, a Közúti Felügyelő­ség élére került magyar ember Groszki Árpád személyében. Hétfőn tartották az országos versenyvizsgát azoknak, akik megyei egészségügyi igazgatónak jelentkeztek, ám Kovász­na megye esetében az RMDSZ-es miniszter engedékenynek bizonyult, halasztotta a megmérettetést, a kiszivárgott hírek szerint megvárja, míg sikerül megfelelő jelöltet találnia a helyi RMDSZ-nek. Ketten adták le jelentkezési iratcsomójukat, Nagy Csaba, Dálnok község jegyzője és Oláh József, az ócskavasat, hulladékot begyűjtő vállalat, a Remat volt igazgatója, s múlt pénteken kellett volna döntenie a megyei egyeztetőtanácsnak arról, ki kapja meg a nyertes vizsgát szavatoló RMDSZ-es pecsétet. Tamás Sándor, az RMDSZ megyei elnöke kitért a válasz elől, kérdésünkre csak annyit mondott, döntés nem született, mert értesültek a halasztásról.

A Demokrata Liberális Pártnak sem sikerült minden intézmény élén érvényesítenie a papíron megtörtént leosztást, minden jel szerint most legfontosabb célkitűzésük a liberális Hobincu Zoltán eltávolítása a Környezetvédelmi Igazgatóság éléről. Dan Manolăchescu megyei DLP-elnök a héten bejelentette: Sorin Iorescut, egyik megyei alelnöküket támogatják, és itt az ideje, hogy ,,végre rendet teremtsenek" a környezetvédőknél, az intézmény eddigi irányítói ugyanis darázsfészekké alakították a hivatalt. Csütörtökön délután a Korrupcióellenes Igazgatóság brassói képviselői szállták meg a sepsiszentgyörgyi intézményt, hírügynökségi jelentések szerint Ho­bincut akarták tetten érni, amint kenőpénzt fogad el bizonyos engedélyekért, ám hiába forgatták fel irodáját, nem találták meg a megjelölt 50 lejest, így elmaradt a megvádolt igazgató letartóztatása.
Külső és belső harcokkal fűszerezve cserélgetik az intézményvezetőket, mire a végére érnek, bekövetkezik a kormányváltás, és kezdhetik elölről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1413
szavazógép
2010-10-23: Gazdaság - :

Korlátozott fizetési határidők (EU-s jogszabály-változtatás: csak Dániában nem támogatják)

A nemzetközi vállalkozások negyvenhat százaléka remél saját üzletére nézve pozitív hatásokat a fizetési határidők maximálásától, amiről szerdán döntött az Európai Unió. A német vállalkozásoknak viszont csupán harmincnégy százaléka bizakodó.
2010-10-23: Közélet - Iochom István:

Az ’56-os mártírokra emlékeztek

A magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 54. évfordulójára készülve tegnap délben a Szoboszlay-perben kivégzett vértanúk emlékére állított kopjafánál — melyen a tíz kivégzett, Szoboszlay Aladár, Huszár József, Ábrahám Árpád, dr. Kónya B. István, Orbán Károly, dr. Fîntînar Ştefan, Lukács István, Tamás Imre, Tamás Dezső és Orbán István neve olvasható — a kézdivásárhelyi református temetőben a helybéli Református Kollé­gium tanárai és diákjai rótták le kegyeletüket a hősök és mártírok emléke előtt.