Csernáton kenyereA krumpli és a pályázatok

2010. október 26., kedd, Közélet

Még idén szerződést köt Csernáton polgármestere a 3.22-es vidékfejlesztési programban megnyert pályázat munkálataira, a tervek elkészültek, a kivitelezésre hamarosan kiírják a licitet.

A fiatal házasok számára épülő tömbház ugyan év végéig nem készül el, de ennek nem pénzhiány az oka: az eredeti tervhez képest még nyolc lakásra kaptak jóváhagyást, és jelenleg módosítják a tervet.

Közel négy kilométeren utat javítanak, sáncokat és járdát képeznek ki, tizenöt kilométeren csatornáznak, Alsó- és Felsőcser­nátont ellátó ülepítőt építenek, a régi községházát javítják, és visszaállítják eredeti állapotába. A 2,5 millió értékű nyertes pályázatnak ezenkívül szociális jellegű összetevője is van, amellyel mozgássérültek szállítására alkalmas, speciális gépjármű beszerzését célozzák meg, valamint kulturális eleme, amely lehetővé teszi népviseletek megvásárlását, illetve a táncoktatást és hagyományaink ápolását szorgalmazza.
Bár még hivatalosan nem adták át a vízhálózat idén befejezett szakaszát, és nem fizették ki az 1,2 millió lejes elmaradást az építőnek (a hiányzó pénzt a kormánytól remélik), a víz már minden utcában vezetékben csordogál, az ezerháromszáz háztartás fele csatlakozott a rendszerre. Az ülepítőnek területet vásároltak, a tervek elkészültek, következik a licit meghirdetése a kivitelezésre. A csatornaépítést és az útjavítást szeretnék egy cégre bízni, hogy a kettőt összehangoltan végezzék, ne akadályozzák és ne késleltessék egymást. Az István Sándor-kúria, az egykori községháza, a jelenlegi könyvtárépület feljavításánál egyformán szem előtt tartják a korszerűsítést és az eredeti állapot visszaállítását, s bár nem a pályázat része, egy másik kúria, a Konnáth-udvarház — a Kandia falurész óvodája — javítását is tervezik önerőből, de csak olyan munkálatokra vállalkoznak, melyek nem igényelnek műemlékvédelmi jóváhagyást.
Csernáton polgármestere, Bölöni Dávid nem bánja, ha késik a tömbházépítés (felvételünk), mert sikerült elérniük, hogy huszonnégy helyett harminckét lakást építsenek, hatvanan igényeltek lakást, és a plusz nyolc fiatal házas megtelepedése sokat jelenthet a köz­ségnek. Gyermek is van annyi, hogy érdemes legyen óvodát bővíteni Felsőcsernátonban, és napközit létesíteni ott, ahol kérik, az önkormányzat egy dada alkalmazását is vállalná, ahol pedig vízelvezetőt kell építeni, vakolatot cserélni, járdát lerakni az ovisoknak, ott megteszik. Ikafalva és Albis, sajnos, kimarad az említett vidékfejlesztési pályázatból, de a helyi költségvetésből ott is javítanak.
Csernáton nem gazdag és nem szegény. A polgármester a község jelenlegi helyzetét értékelve úgy tartja, ,,amíg a pityókát a tavalyi harminc bani helyett idén el lehet adni egy lejért, és vannak nyertes pályázatok, addig itt nincs válság, csak dolgozni kell".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-10-26: Közélet - :

Diáksiker Sátoraljaújhelyen

A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium XII. osztá­lyos diákja, Tulit Gyopár nyerte a Sátoraljaújhelyen tartott, Kár­pát-medencei Nyelvhasználati Verseny fődíját a határon túli kategóriában, valamint a legjobb teljesítményért járó különdíjat.
2010-10-26: Közélet - Iochom István:

Kézdiszéken is terjeszkedne a Caritas

A felső-háromszéki polgármesterek kézdialmási találkozóján dr. Márton András, a gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas igazgatója és két munkatársa, Tóth Ágnes és Csutka Melinda is jelen volt.