Hétezer éves játék

2010. október 26., kedd, Magazin

Hétezer éves miniatűr őrlőkövek kerültek napvilágra Bulgáriában az ősi trák város, Perperikon feltárásakor — a szakértők szerint gyermekjáték lehetett.

Perperikon a Rodope-hegység keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre észak­ra helyezkedik el. A térség már a Kr. e. 5. évezredben lakott volt, később itt a feltételezések szerint Dionüszosz-szentély állott, a középkorban pedig erődítményt építettek, amely Rodope-hegység keleti részét ellenőrizte. A helyszín régészeti feltárásai 2000-ben kezdődtek — olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.
Az idei ásatási szezonban előkerült egy a Kr. e. 3—2. századból származó, kezében eredetileg lándzsát tartó trák harcos szobrocskája. Az ókori szobrászt a szakemberek feltételezése szerint Apolló, a fény és a költészet görög istene ihlette meg, mely a trák lovasisten kultuszát váltotta fel. Előkerült egy sebészeti eszköz is, amellyel az ókorban parazitákat igyekeztek eltávolítani a testből. Mint Nikolaj Ov­csa­rov ásatásvezető régész elmondta, ez az eszköz Aszklé­piosz, a görög-római mitológiában a gyógyítás istenének ,,nélkülözhetetlen" attribútuma, egy orvosi pálca, amelyre kígyó tekeredett fel. Ez a pálca ma is látható a gyógyszertárak cégérén.
Az érdekesebb leletek közé tartozik egy bronz övcsat a 10. századból, ezt griffmadár díszíti. Előkerült egy igen ritka, az 1330—1345-ös években vert bolgár pénzérme, amelyen a második bolgár állam (1185—1396) uralkodójának, Ivan Alekszandar cárnak (1331—1371) és fiának, Mi­hály­nak a képmása látható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-26: Magazin - :

Ókori meteoritbecsapódás

Egy több ezer éve történt meteoritbecsapódás tényét igazolta az olasz—egyiptomi sivatagi expedíció, amelynek eredményeiről az Európai Bolygótudományi Kongresszuson (Euro­pean Planetary Science Congress) számoltak be Rómában.
2010-10-26: Magazin - :

Máshonnan eredhet az Indus folyó

Bő száz évvel azután, hogy Sven Hedin bejelentette, megtalálta az Indus folyó forrását, kínai tudósok műholdfelvételek alapján azt vizsgálják, vajon a svéd felfedezőnek valóban igaza volt-e.