Máshonnan eredhet az Indus folyó

2010. október 26., kedd, Magazin

Bő száz évvel azután, hogy Sven Hedin bejelentette, megtalálta az Indus folyó forrását, kínai tudósok műholdfelvételek alapján azt vizsgálják, vajon a svéd felfedezőnek valóban igaza volt-e.

A kínai szakemberek nagy felbontású felvételek és terepvizsgálatok alapján keresték a folyó eredetét. Az Indus forrása kutatásaik szerint egy völgyben lehet, a Gangdise-hegység legmagasabb csúcsától észak­keletre, Tibet nyugati vidékén, Délkelet-Kínában — állítja a kínai tudományos akadémia felügyelete alatt dolgozó kutatóintézet.
,,A vízfolyás — ahogy a helyi tibetiek nevezik, Banggokong — mintegy harminc kilométerre található attól a helytől, amelyről Sven Hedin úgy vélte, az Indus forrása" — mondta az egyik kutató. A kínai szakemberek szeptember végén terepvizsgálatokat is végeztek, hogy meggyőződjenek, a száraz évszakban is van víz a mederben. Ez feltétele annak, hogy a földrajzkutatók egy folyó eredetének ismerjenek el egy vízfolyást.
A több mint 3000 kilométeren hömpölygő Indus Kínán, Indián és Pakisztánon folyik keresztül, utóbbi országban a földművelést szolgáló legfontosabb folyó. Vízgyűjtő területe 1,165 millió négyzetkilométer, vízhozamát tekintve a világ folyói rangsorában a 21. helyen áll évi 207 köbkilométerrel. A folyó felső szakaszán, Tibetben Oroszlánszájúként emlegetik. Hedin 1907-ben szerzetesektől hallotta, hogy a híres folyó az Oroszlán szája nevű helyen ered. A svéd felfedező rá is talált néhány forrásra, amelyről azt hitte, hogy az Indus bölcsője. A kínai szakemberek szerint ugyan nem járt messze a folyó igazi forrásától, de mégiscsak tévedett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-26: Magazin - :

Hétezer éves játék

Hétezer éves miniatűr őrlőkövek kerültek napvilágra Bulgáriában az ősi trák város, Perperikon feltárásakor — a szakértők szerint gyermekjáték lehetett.
2010-10-26: Magazin - :

Szupergyors vasutat fejleszt Kína

A jelenleg elérhető vasúti technológiáknál is gyorsabb, 500 km/órás átlagsebességgel közlekedő vonatok fejlesztését kezdik meg Kínában.