Szupergyors vasutat fejleszt Kína

2010. október 26., kedd, Magazin

A jelenleg elérhető vasúti technológiáknál is gyorsabb, 500 km/órás átlagsebességgel közlekedő vonatok fejlesztését kezdik meg Kínában.

Ho Hua-vu, a vasútügyi minisztérium vezető mérnöke a közép-kínai Hupej tartomány közigazgatási központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a jelenlegi fejlesztési fázis utolsó szakaszában lévő 400—500 km/órás sebességre képes rendszereknél is gyorsabb vonalak tervezését is elkezdik. Szeptemberi adatok szerint Kínában a világrekordnak számító 7055 kilométeren közlekednek már az óránkénti 380 kilométeres utazósebességre tervezett szerelvények. Ennek a nagysebességű hálózatnak a hossza tervek szerint 2012-re éri el az 1300 kilométert. A kínai fejlesztésű CRH380A típusú szerelvény egy szeptemberi teszt során 416,6 km/órás sebességet ért el, és ezzel új rekordot állított fel a hagyományos pályán közlekedő, nagysebességű vasutak történelmében.
A nagysebességű villamos motorvonatok abszolút sebességrekordját 574,8 km/órás sebességgel továbbra is a francia TGV vonatok legújabb generációja, az AGV tartja, ám biztonsági okokból ezek a szerelvények legfeljebb 360 km/órás sebességgel közlekedhetnek. A Sanghaj és Hang­csou között épült új pályán viszont a tesztüzem után is tartani akarják az óránkénti 400 kilométer feletti utazóse­bességet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-26: Magazin - :

Máshonnan eredhet az Indus folyó

Bő száz évvel azután, hogy Sven Hedin bejelentette, megtalálta az Indus folyó forrását, kínai tudósok műholdfelvételek alapján azt vizsgálják, vajon a svéd felfedezőnek valóban igaza volt-e.
2010-10-26: Magazin - :

Hogy mik vannak!

A tudománypártoló tolvaj
Boldoggá tett egy professzort a tolvaj Svédországban: ellopta a tudós laptopját, de visszaküldte a tartalmát, mármint a benne lévő szöveget. ,,Nagyon boldog vagyok! Visszatért az emberiségbe vetett hitem" — lelkendezett a Västerbottens-Kuriren svéd lapnak a kutató. A tolvaj egy hét elteltével küldte vissza USB adathordozón a laptop teljes szövegtartalmát. A letöltés több órájába kerülhetett a tolvajnak.