A pártokkal egyeztetett Schmitt Pál

2010. október 26., kedd, Világfigyelő

Megkezdte az egyeztetést Schmitt Pál magyar köztársasági elnök tegnap délelőtt a parlamenti pártok frakcióvezetőivel. A hírek szerint az új alkotmányról, a jövő évi költségvetésről és az új legfőbb ügyészről tárgyal a politikusokkal.

Elsőként a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a köztársasági elnökkel. Lázár János szerint, aki Rogán Antal fideszes képviselővel együtt érkezett az egyeztetésre, legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt. Az egyeztetés után Lázár János arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök soron kívüli tájékoztatást kért az alkotmányozás folyamatáról, mert szeretne konkrét kezdeményezéssel élni.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az egyeztetés után azt mondta: az államfővel egyetértettek abban, fontos, hogy az új alkotmányban és a költségvetési törvényben is meg­jelenítsék a családok érdekeit. Az alaptörvényben a nemzet egységét is rögzíteni kellene, amelynek egyik sajátos módja szerinte a határon túli magyarok szavazati jogának megadása — tette hozzá.
Nem tett javaslatot a Jobbik a legfőbb ügyész személyére — mondta Balczó Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese, aki az amerikai úton lévő Vona Gábort helyettesítette. Kifej­tette, pártja nem ért egyet azzal, hogy a legfőbb ügyészt kilenc évre nevezzék ki, személyét kétharmaddal válassza meg a parlament, és hogy ne lehessen interpellálni. Hozzá­tette: ezzel az ügyészség az önálló hatalmi ágat jelentő bíróság szintjére emelkedne. Balczó Zoltán arról is beszélt, hogy a Jobbik szerint az új alkotmányt népszavazással kellene elfogadni.
Az LMP szerint nincs alkotmányozási kényszer, de a párt azt szeretné, ha az alkotmánybírósági jogértelmezések bekerülnének az új alaptörvény szövegébe — mondta el Schiffer András frakcióvezető. Az LMP azt várja, hogy az államfő politikailag kikezdhetetlen embert javasoljon legfőbb ügyésznek. Schiffer András kijelentette, szeretnék, ha zöld alkotmány készülne, amelybe belekerülnének a fenntartható fejlődésre, a jövő nemzedékek jogaira és az ökoszociális piacgazdaságra vonatkozó tételek.
Az MSZP azt kérte az államfőtől, ne írja alá a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvényjavaslatot, hanem küldje el azt előzetes normakontrollra az alkotmánybírósághoz. Erről Mes­ter­házy Attila, a szocialista párt frakcióvezetője nyilatkozott az egyeztetés után. Közöl­te, az MSZP-nek nem volt konk­rét javaslata a legfőbb ügyész személyére. Mesterházy Attila tájékoztatott arról is, hogy az alkot­mányozással kapcsolatban átadtak Schmitt Pálnak egy politikai nyilatkozatot, amelyben összefoglalták azokat az alapelveket, értékeket, amelyeket az új alaptörvényben szeretnének látni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-10-26: Magazin - :

Hogy mik vannak!

A tudománypártoló tolvaj
Boldoggá tett egy professzort a tolvaj Svédországban: ellopta a tudós laptopját, de visszaküldte a tartalmát, mármint a benne lévő szöveget. ,,Nagyon boldog vagyok! Visszatért az emberiségbe vetett hitem" — lelkendezett a Västerbottens-Kuriren svéd lapnak a kutató. A tolvaj egy hét elteltével küldte vissza USB adathordozón a laptop teljes szövegtartalmát. A letöltés több órájába kerülhetett a tolvajnak.
2010-10-26: Világfigyelő - :

Az EB előtt a szerb csatlakozás

Az EU-országok külügyminiszterei tegnap Luxembourgban úgy döntöttek, hogy véleményezésre átküldik Szerbia tavaly decemberben benyújtott uniós csatlakozási kérelmét az Európai Bizottságnak, az unió legfőbb végrehajtó testületének.