Az EB előtt a szerb csatlakozás

2010. október 26., kedd, Világfigyelő

Az EU-országok külügyminiszterei tegnap Luxembourgban úgy döntöttek, hogy véleményezésre átküldik Szerbia tavaly decemberben benyújtott uniós csatlakozási kérelmét az Európai Bizottságnak, az unió legfőbb végrehajtó testületének.

Az unió külügyminiszterei így méltányolták, hogy Belgrád ,,érett magatartást tanúsított" a Koszovóval párbeszédet kezdeményező ENSZ-közgyűlési határozat szeptemberi meghozatalakor.
A tagállamok kormányait képviselő külügyminiszterek azonban szigorú feltételeket szabtak a szerb csatlakozási folyamathoz, és hangsúlyozták, hogy továbbra is nyomást gyakorolnak Belgrádra a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic elfogása céljából. Az ülésen leginkább a hollandok ragaszkodtak ahhoz, hogy a délszláv háborús bűnök ügyében minél keményebb szövegű határozat szülessék. A Luxembourgban kiadott közlemény kitért arra is, hogy a szerb csatlakozási folyamat szempontjából lényegbevágó a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már korábban jelezte: az unió szívesen biztosít helyet Brüsszelben a szerb—koszovói tárgyalásokhoz. Ezek megkezdését novemberre várják. Az EB várhatóan jövő év második felében alakítja ki a véleményét arról, hogy Szerbia felkészült-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-26: Világfigyelő - :

A pártokkal egyeztetett Schmitt Pál

Megkezdte az egyeztetést Schmitt Pál magyar köztársasági elnök tegnap délelőtt a parlamenti pártok frakcióvezetőivel. A hírek szerint az új alkotmányról, a jövő évi költségvetésről és az új legfőbb ügyészről tárgyal a politikusokkal.
2010-10-26: Világfigyelő - :

A Hídnak jó

A szlovákiai Híd párt üdvözölte a Velencei Bizott­ságnak a szlovákiai állam­nyelvtörvény­ről készített értékelését,