Csinosodik Uzon

2010. október 27., szerda, Közélet

A főútról nem látszanak, de az itt élők számára minőségi ugrást jelentenek a községközpontban folyó munkálatok: újratervezték és alakítják a tömbházak közötti zöldövezeteket-parkolókat, korszerűsítik az állomásra vezető utcát, és a szabadidőparkban is készül az új sportpálya — a focipálya és a fedett csarnok mellett ez lesz a harmadik létesítmény a mozogni vágyók számára; jó, hogy van rá igény és lehetőség.

A szegélyköveket már majdnem mindenütt lerakták, az állomási utcában a kapuk előtti kijáratokat is gondosan elrendezték, az úttestet lehengerelték, és ha az időjárás kitart, nemsokára friss aszfalton közlekedhetnek a járművek és szabályszerű járdán a gyalogosok. A vasútállomás állapota siralmas, sorozatos felszólítás ellenére sem mozdul semmi, Ráduly István polgármester szerint elkerülhetetlen a bírságolás. Az államvasút veszteségei közismertek, de nem minden pénzkérdés, az embermagasságú gyomot például különösebb beruházás nélkül ki lehetett volna irtani, ehhez azonban láthatóan hiányzik az akarat vagy az odafigyelés.
Jóval több kellene a tömbházak felújításához: mi tagadás, meglehetősen lehangoló látványt nyújtanak a hámló falakon hosszan rozsdálló kémények, rendetlen erkélyek, összevissza drótok és parabolaantennák — és még kiáltóbb lesz az elhanyagoltság, ha az utcakép rendeződik.

A földszinten észlelhető némi jele a fejlődésnek: az üresen tátongó vagy raktárnak használt üzlethelyiségek mellett szép, igényes kirakatokat, hívogató bejáratokat is látni.
A napon idősek sütkéreznek, egy ajtó előtt négy-öt fiatal álldogál, valamire várnak. Egy kerítésen több hirdetés: árkosi és bikfalvi bálok meghívói, a fűtési segély igényléséhez szükséges tudnivalók, hétvégi disznóvágásról vagy tűzifaeladásról értesítő cédulák. Az úton nagy a forgalom, sok kapuban a krumpliból, hagymakoszorúból, virágból, házikenyérből és kürtőskalácsból próbálnak pár lejt keresni — jól jön az mindig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-10-27: Máról holnapra - Farkas Réka:

A politikum bukása

Amilyen a kormány, olyan az ellenzéke — ez az állítás ugyancsak jellemző napjaink Romániájára. Oldalakat tölthetünk meg a jelenlegi hatalom ballépéseivel, listázhatjuk hiányzó intézkedéseit, és sorolhatjuk mindazt, amit elrontott vagy nem tett meg. Vitathatatlanul felelős az igen mély gazdasági, szociális válságért, társadalmi rétegeket haragított magára, az utcai tüntetéseken eluralkodó düh és harag jelzi az elkeseredés fokát, no meg azt, sok millióan szeretnék látni a Boc-kabinet bukását.
2010-10-27: Közélet - Fekete Réka:

Vadászgépekkel ijesztgetnek (Háromszékiek a fővárosi tüntetésen)

Több mint háromszázan vesznek részt — a Frăţia és az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés háromszéki szervezeteinek tagjai — a mai fővárosi tüntetésen, amelyre a szervezők hatvan-nyolcvanezer tiltakozót várnak.