Elkészült a velencei bizottság jelentéseMódosítani kell a szlovák nyelvtörvényt

2010. október 27., szerda, Világfigyelő

Figyelembe kell venni a Velencei Bizottság szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos bírálatát — véli a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Rudolf Chmel, aki emlékeztetett, a testület véleményét maga Pozsony kérte tavaly szeptemberben.

Ha erre sor kerül, javulhatnak a magyar—szlovák kapcsolatok — nyilatkozta Németh Zsolt külügyi államtitkár.
,,A Velencei Bizottság jelentése egyértelműen kritikus a szlovákiai államnyelvtörvénnyel kapcsolatban" — állítja a kisebbségekért és emberi jogokért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes tegnapi állásfoglalásában. Hangsúlyozza: a Velencei Bizottság megerősítette eddigi véleményét, az államnyelvtörvény aránytalan és a nemzeti kisebbségekkel szemben megkülönböztető. ,,Az értékelés aláhúzza azt a tényt, hogy a szlovák nyelvet a nemzeti kisebbségek nyelvei nem veszélyeztetik, s ezért védelmében nincs szükség radikális intézkedésekre" — olvasható a dokumentumban. ,,Mindez elegendő ok arra, hogy a Szlovák Köz­tár­saság Nemzeti Tanácsának (parlament) képviselői komolyan elgondolkodjanak az államnyelvtörvény szövegének további megváltoztatásán a módosítási javaslat elfogadása előtt" — zárja állásfoglalását Rudolf Chmel.
Az Európa Tanács Velencei Bizott­sá­gának októberi jelentése nagyon jó útmutató Szlovákia számára; úgy foglal állást, hogy a szlovákiai nyelvtörvény ellenkezik a nemzetközi jogi elvekkel és normákkal — mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának tegnapi ülésén. Véleménye szerint a szlovák államnyelvtörvény esetében további módosításokra van szükség, hogy az összhangba kerüljön a Velencei Bizottság álláspontjával. Hozzátette: bízik benne, hogy Pozsony rendezi a nyelvtörvény kérdését, és ezzel ,,kihúzza ezt a tüskét" a magyar—szlovák kétoldalú kapcsolatokból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-27: Közélet - :

Rablótámadókat fogtak

A sepsiszentgyörgyi bíróság két rablótámadás gyanúsítottjainak 29 napos vizsgálati fogságba helyezését rendelte el — tájékoztatott a rendőrségi szóvivő.
2010-10-27: Világfigyelő - :

Kifulladóban a sztrájk (Franciaország)

Egyre többen vették fel a munkát Franciaországban tegnap a nyugdíjreform miatt két hete tartó sztrájk után. Az utcai tiltakozások azonban folytatódtak.