FranciaországKifulladóban a sztrájk

2010. október 27., szerda, Világfigyelő

Egyre többen vették fel a munkát Franciaországban tegnap a nyugdíjreform miatt két hete tartó sztrájk után. Az utcai tiltakozások azonban folytatódtak.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint Franciaország tizenkét olajfi­nomítójából ötben már újraindult a termelés, s a benzinellátás is fokozatosan kezd helyreállni.
Közben a hulladékgyűjtők is a munkabeszüntetés felfüggesztéséről döntöttek. Két hét sztrájk után Marseille belvárosa külvárosi szegénynegyedekre emlékeztetett: a tízezer tonnányi szemétben elszaporodtak a patkányok, ami kritikussá tette a közegészségügyi helyzetet. A közlekedési viszonyok is jelentősen javultak: a vasutasoknak már csak tizenkét százaléka sztrájkol. Párizsból vidékre a vonatoknak kilencven százaléka, más útvonalakon pedig hatvan százaléka közlekedik. Bár tegnap a diákok vonultak utcára, holnap pedig újabb országos tiltakozónap lesz a nyugdíj­reform ellen, kormánytagok ,,fordulatként", illetve ,,az élet rendes medrébe való fokozatos visszatérésként" értékelték a szakszervezetek döntését a sztrájkok felfüggesztéséről. A törvény kihirdetéséig azonban a szakszervezetek folytatni kívánják a nyomásgyakorlást Nicolas Sarkozy államfőre. Azt remélik, hogy a holnap hetedik alkalommal meghirdetett országos tiltakozónapon viszont ismét milliókat tudnak majd utcára vinni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-27: Világfigyelő - :

Módosítani kell a szlovák nyelvtörvényt (Elkészült a velencei bizottság jelentése)

Figyelembe kell venni a Velencei Bizottság szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos bírálatát — véli a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Rudolf Chmel, aki emlékeztetett, a testület véleményét maga Pozsony kérte tavaly szeptemberben.
2010-10-27: Világfigyelő - :

Korrupt világ (Transparency International)

A világ országainak háromnegyede erősen korrupt — derül ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet tegnap Berlinben bemutatott éves felméréséből.