Transparency InternationalKorrupt világ

2010. október 27., szerda, Világfigyelő

A világ országainak háromnegyede erősen korrupt — derül ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet tegnap Berlinben bemutatott éves felméréséből.

Románia idén kicsit javított, már nem a legkorruptabb ország az EU-ban, hanem hátulról a harmadik helyet foglalja el Bulgária és Görögország előtt.
A legrosszabb helyzetben azok az államok vannak, amelyeknek a területén háború dúl, így például Afganisztán, amely Mianmarral együtt a második, Irak pedig a harmadik legkorruptabb ország. A rangsor alján — a világ legkorruptabb országaként — Szomália áll.
Az idén fordult elő először, hogy az Egyesült Államok nem szerepel a húsz legkevésbé korrupt állam között. Né­metország egy hellyel lejjebb csúszott tavalyhoz képest, és a 15. helyen végzett, ami európai mércével meglehetősen közepes helyezést jelent — mutatott rá Edda Müller, a TI elnöke.
A Transparency International tízpontos skáláján, amelyen a nulla a maximális korrupciót jelenti, Dánia, Új-Zéland és Szingapúr érte el a legtöbb pontot, 9,3-at. Az országok háromnegyede 5 pont alatt teljesített. A jegyzéket nézve feltűnő, hogy az első húsz helyezett között csupa jóléti állam található, míg a sereghajtók húszas csoportját elmaradott, szegény afrikai, ázsiai országok alkotják.
Kicsit javult Románia megítélése, míg tavaly az EU-s államok listáján utolsó helyezettként szereplő Bulgária, Görög­ország és Románia egyenlő, 3,8 pontot kapott, idén Románia 3,7 ponttal a világtoplistán a 69. helyet foglalja el, maga mögé utasítva a 3,6, illetve 3,5 pontot elnyert, 73. és 78. helyen szereplő Bulgáriát és Gö­rögországot. Ez utóbbi számít a legkorruptabbnak az Európai Unióban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-27: Világfigyelő - :

Kifulladóban a sztrájk (Franciaország)

Egyre többen vették fel a munkát Franciaországban tegnap a nyugdíjreform miatt két hete tartó sztrájk után. Az utcai tiltakozások azonban folytatódtak.
2010-10-27: Világfigyelő - :

Szökőár pusztított Indonéziában

Legalább 108 ember meghalt az indonéziai szökőárban, amelyet a Szumátra nyugati partjainál hétfő este történt erős földrengés váltott ki.