Szökőár pusztított Indonéziában

2010. október 27., szerda, Világfigyelő

Legalább 108 ember meghalt az indonéziai szökőárban, amelyet a Szumátra nyugati partjainál hétfő este történt erős földrengés váltott ki.

A halálos áldozatok mellett 380 embert eltűntként tartanak számon — közölte a regionális parlament elnöke.
A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés epicentruma a Mentawai-szigetek közelében, Padang városától 84 kilométerre délre volt, a rengés fészke pedig mindössze 10 kilométeres mélységben. Az amerikai földtani intézet (USGS) 7,7-es erősségűnek mérte a földmozgást, és fészkét 14 kilométeres mélységre tette.
A helyi hatóságok ugyan kiadták a cunamiriadót hétfő este a földmozgás után, de ezt rövidesen visszavonták. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ viszont később megerősítette, hogy ,,a földrengés nagy erejű szökőárt váltott ki". A helyi katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a szökőár többméteres hullámai tíz falut teljesen elsöpörtek. Több ezren pánikszerűen menekültek a földmozgást követő óriási hullámok elől a magasabban fekvő területekre. A hatóságok bejelentése szerint a veszteségek felbecsülése még alig kez­dődött meg, tegnap délelőtt folyamatosan emelkedett a halottak és sérültek száma. Több hajó legénysége után is kutatnak. Legalább kétezer embernek ideiglenes sátortáborokban nyújtanak menedéket.
Az USGS tegnap egy 5,3-es erősségű utórengést észlelt a térségben. Az indonéz szigetvilág az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik több kontinentális lemez találkozásának sávjában. A térségben ezért rendkívül erős a vulkáni tevékenység és gyakoriak a földrengések. Tavaly szeptemberben a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földlökés rázta meg Padang városát; akkor több mint ezer ember halt meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-10-27: Világfigyelő - :

Korrupt világ (Transparency International)

A világ országainak háromnegyede erősen korrupt — derül ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet tegnap Berlinben bemutatott éves felméréséből.
2010-10-27: Világfigyelő - :

Kitört a Merapi vulkán

Kitört tegnap a Merapi vulkán az Indonéziához tartozó Jáva szigetén.