Egy nagyajtai árnyékminiszter

2010. október 27., szerda, Közélet

Ennyi szakadék után, azokból kimászva (na, itt elhangozhat egy kérdőszó: vajon?), vagy ma is azoknak a szélén, most, annyi idő után elárulhatom, hogy 1997 és 1999 között létezett Magyarországon árnyékkormány.

A szívesen olvasók kedvéért magyarázom is, hogy a második világháború rettenetében a németek elfoglalta Franciaország, Lengyelország Angliába menekült politikusai kegyelemkenyéren létrehozták, a jövőre gondolván, a maguk elkövetkező, megképzelt kormányát miniszterekkel, államtitkárokkal, hogy majd, ha győznek... szóval, ország, haza nem vala, de megképzelt kormány igen.
1990 és 1994 között a gyöngyen győztes Magyar Demokrata Fórum kormányozott nagy ügyetlenkedve, meg is bukott, és 1994-ben, mit ad Isten, nicsak, nicsak!, visszajöttek a kommunista elvtársak, és Hornnal az élen — aki lőtte a népet 1956-ban — most már mint hős rendszerváltók (alsóneműt sem váltottak) uralkodtak tovább.
Nos, ebben az időben mi, írók, szerkesztők, katonatisztek a magunk elképzelése szerint létrehoztunk egy árnyékkormányt pohár bor mellett, keserűségünkben. Ama kormánynak munkaügyi minisztere lett dr. Fejér Dénes. Legfőbb gondjának tekintve, elképzeléseit előterjesztette a munkanélküliség megoldására. Szerinte az akkori munkanélküliek négyötödét szemrebbenés nélkül nevezhetjük munkakerülőknek. És sorolta az érveit.
De hogyan jutottam ma ide? Hogy kerül a csizma az asztalra? Mert mindez itt, Sepsi­szentgyörgyön jutott eszembe, miközben a multilaterálisan fejlett, sokoldalúságában szinte követhetetlen szőnyegszegő szegte szőnyegemet. Megvárhattam, hát beszélgettünk, míg a remek kis gép dolgozott. Kérdeztem, ugyan mondja, hol lehet ezt a szőnyegmentő mesterséget megtanulni? Talán belevágnék.
— Ó, nem ezzel kezdtem — mondja nevetve —, gazdaemberek voltunk Nagyajtán, aztán a gazdaság tönkrement. Az egész országban. De kenyérügyben először a munkát kerestem mindig. Vállaltam sáncásást és fuvarozást. Aztán bekerültem Sepsire, itt voltam kisiparos, dolgoztam fémmel, fával, szövetkeztem és szerződtem fűvel-fával, sepertem utcát, és építettem házat, építettem a magam s a család életét. Nincs ebben semmi csuda, csak éppen meg kellett keresni, fel kellett venni a munkát.
— Érthetem úgy is, hogy a munka ott hever az utcán, csak fel kell venni? — Derűsek voltunk, nevettünk, még azt is, hogy annyi mindenhez értett, mint maga Ceauşescu, de itt nem akadtunk fenn.
— Képzelje el, voltam raktárnok is a pártnál. Onnan kirúgtak.
— Ne mondja! Melyik levesestálba köpött?
— Remek borok voltak ott a raktárban, volt ott minden, aztán a legfelsőbb elvtársak is kértek néhány literrel, kisebbek is... Megivódott no, időnap s a terv előtt elfogyott a muskotályos.
Itt futott össze a számban a nyál —: kik ihatták, s milyen csodaborokat! Mind ismertem őket... elvtársakat.
— Egyszer az első titkár kérte, küldjek tízóraira sonkát, göngyöltet a gyermekei részére az iskolába. Levettem, vágtam, küldtem, kiderült aztán, hogy valami penész, mi lehetett rajta, engem kivágtak. Lettem kisiparos, sokfelé eljártam. Aztán elkerültem nyugdíjba, drága feleségemmel megbeszéltük, hogy ezt a szőnyegszegést én elvállalnám nyugdíjasként, havi 500 lej ma. Na, nézze, ha érdekli, így működik ez, régi, kicsi gép, nem tud ez egyebet, csak ezt a munkát, de ezt remekül.
Nevetünk, ő magyarázza, engem érdekel, láttam már cipővarró susztergépet, varrógépeket száz­éveseket, de szőnyegszövővel nem ismerkedtem eddig. Már a hónom alatt a kedves, a felújított, de még hallgatom pályafutását, miközben eszembe jutott, hogy az árnyékkormányunk fő gondja volt tisztázni, elválasztani a munkanélküliséget a munkakerüléstől. Elképzelhetetlen nagyságú összeget fizetnek ki a kormányok a közpénzből munkanélküli-segélyre, szociálisra. És most idézem azt, amit szó szerint egyeztettem dr. Fejér Dénes árnyékminiszterünk kijelentésével.
— Az a helyzet, hogy havi ötszázért fel sem kel a másik (ember), tekereg, mert jön a segély. Meg kéne kérdezni: ember, maga ezt, meg ezt, meg ezt a munkát ugyan biza miért nem vállalja el? S ha nem, hát ne faljon!
Vajon léteznek-e manapság békebeli árnyékkormányok, és megfordul-e a fejükben az, ami tegnap is, ma is foglalkoztatja a dolgozva, kínlódva élőket: miért munkanélküli az, aki nem hajlandó dolgozni? Valami tizenöt, húsz mesterséget sorolt föl ez az ember itt, de soha nem tudott meglenni munka nélkül. Az a helyzet, hogy ebben az ügyben nincs egyedül, milliók élnek szorgalmas munka mellett, mert el kell kerülni az éhezést, el kell tartani a kis és óriási ingyenélőket.
És ha már kiadtam árnyékkormányunk munkaügyi miniszterének a nevét, kiadom Pozna Sándorét is, akinek történeteiért és munkájáért (munkás életéért) hálás vagyok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-27: Közélet - Csinta Samu:

Jégvirágokon túl

Túl vagyunk az első, hegyvidéken közlekedési káoszt is okozó havazáson, hosszú sorok kígyóznak a gumiszerelőknél. Nyakunkon a tél, állítólag idén hamarabb érkezik, harapósabb lesz, és később engedélyezi a hóvirágnyílást.
2010-10-27: Pénz, piac, vállalkozás - Mózes László:

Sikeres Székelyföld-stand Bukarestben

Látványos és érdekes: Székelyföld-stand a kiállításon
Alulszervezett kiállítás volt a múlt hét végi bukaresti országos turisztikai vásár, kevesen vettek részt rajta — közölte lapunkkal a rendezvényen jelen levő Gazda Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa.