Talált első kiadású 1984

2010. október 27., szerda, Magazin

Egy ausztrál adománygyűjtő ládába bedobott könyvek között találtak rá George Orwell 1984 című regényének több ezer dollárt érő, első kiadására.

Az 1949-ben Nagy-Britanniában kiadott vörös borítású ritkaság a Sydneytől délre fekvő Wollongongban került elő. A még mindig kitűnő állapotban levő, keménykötésű regény egy hatalmas könyvkupac alján hevert. ,,Rendkívül jó állapotban van ahhoz képest, hogy egy 61 éves könyvről van szó" — mondta a ritka adományt felfedező Paul Hol önkéntes. Az Orwell-regények egyik szakértőjének számító Bruce Elder szerint egy ilyen első kiadásra minden gyűjtőnek fáj a foga, ezért reméli, hogy több ezer dollárért talál majd gazdára. A bevételt a Lifeline ausztrál telefonos segélyszolgálat kapja.
Orwell politikai szatírájának első kiadása 25 000 példányban jelent meg a Secker és Warburg Kiadó gondozásában. A könyveket zöld és vörös borításban adták ki, amelyek közül az utóbbiak számítanak nagyobb ritkaságnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-27: Magazin - :

Szerkesztett Jane Austen-kéziratok

Jane Austennek sem a helyesírása, sem a központozása nem volt olyan tökéletes és nyomdakész, ahogy az bátyja híres mondása nyomán közkeletűvé vált az egyik legnépszerűbb angol regényírónőről. Erről egy oxfordi professzor számolt be kutatásai nyomán.
2010-10-27: Magazin - :

Film Harry herceg ,,tálib fogságáról”

Az afganisztáni tálib lázadók fogságába esett Harry herceg, a brit uralkodó unokája — legalábbis a Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna ,,doku-drámájában", amelynek készítői már jóval az október 21-i bemutató előtt komoly bírálatok kereszttüzébe kerültek.