Film Harry herceg ,,tálib fogságáról”

2010. október 27., szerda, Magazin

Az afganisztáni tálib lázadók fogságába esett Harry herceg, a brit uralkodó unokája — legalábbis a Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna ,,doku-drámájában", amelynek készítői már jóval az október 21-i bemutató előtt komoly bírálatok kereszttüzébe kerültek.

A sztori szerint Harry — aki valóban a brit hadsereg aktív szolgálatot teljesítő hadnagya, és megjárta az afganisztáni tűzvonalat — ismét Afganisztánban szolgál, ám helikoptere lezuhan, őt pedig a tálibok fogságba ejtik. A Harry herceg elfogása című másfél órás tévéfilmben szakértők vázolják annak forgatókönyvét, hogy milyen eseményláncolat zajlana le Harry afganisztáni foglyul ejtése esetén. A jelenetek között szerepel imitált kivégzés — Harryvel közlik, hogy eljött halálának pillanata, a tálibok egyike egy töltetlen puskát tart a herceg arcához, majd meghúzza a ravaszt —, emellett fogva tartói Harryt hagyományos helyi ruházatban kamera elé állítják, és felolvastatnak vele egy közleményt az al-Kaida terrorhálózat nevében. A tálibok propagandavideóján a herceg kijelenti, hogy minden nyugati katonának el kell hagynia Afganisztánt, ellenkező esetben őt fogva tartói lefejezik. A történet azzal zárul, hogy Harry vakmerő módon megszökik, és végül a pakisztáni hírszerzés tisztjei mentik ki az országból. A filmnek komoly és rendkívül kedvezőtlen visszhangja van brit politikai, katonai és udvari körökben.
A Daily Mail konzervatív tömeglap értesülése szerint a brit védelmi minisztérium magas rangú illetékesei mélységesen ízléstelennek minősítették az alkotást, a Clarence House — Károly trónörökösnek, Harry édesapjának hivatala — pedig válságtanácskozást tartott a film várható biztonsági következményeinek áttekintésére. A ,,doku-drámát" a hadsereg bennfentesei is komoly bírálattal illették, azzal érvelve, hogy a filmben megszólaló szakértők mélységében elemzik a hasonló esetekben várható kormányzati és titkosszolgálati reakciókat, és ez komoly előnyhöz juttathatja a terroristákat bármely jövőbeni túszejtés esetén.
Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia három éve tényleges frontszolgálatot teljesí­tett Afga­nisztánban, ahol az első vonalban hajtott végre veszélyes feladatokat. A 26 éves herceg — a brit trón harmadik számú várományosa —, aki a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légi irányítóként légicsapásokat vezényelt tálib állások ellen. A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattva­lók körében is általános megbecsülést vívott ki. Frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni. A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg afganisztáni szolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi hírportálok megszellőztették.
Harry már többször közölte, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni hadszíntérre, ám ennek engedélyezéséről még nincs hivatalos döntés.


Kertész Róbert

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-27: Magazin - :

Talált első kiadású 1984

Egy ausztrál adománygyűjtő ládába bedobott könyvek között találtak rá George Orwell 1984 című regényének több ezer dollárt érő, első kiadására.
2010-10-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás


Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a bölöni
id. VAJDA LAJOS
volt magyar csendőr
életének 94., házasságának 67. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2010. október 28-án, csütörtökön 13 órakor lesz a családi háztól.
A gyászoló család
7002