Mi, hol, mikor?

2010. október 28., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
* A Pro Kézdi Egyesület és a Maassluis Nyugdíjasklub szer­vezésében ma 17.30 órakor a nyugdíjasklubban bemutatják Kiss László Pillanat­képek Kézdivásárhely történetéből című könyvét. A szerzővel dr. Ambrus Ágnes beszélget. Fellép Berde Beáta, Páll Ida és Porczel Beáta, a Babeş—Bolyai Tudomány­egyetem kihelyezett tagozatának hallgatója. Házigazda: Váncsa Ildikó.

* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban október 29-én, pénteken 18 órától az Erdélyi Múzeum-Egyesület jubileumi köteteit mutatja be Sipos Gábor, az EME elnöke és Egyed Ákos akadémikus.


Hitvilág
* A reformáció hetében Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától a vártemplomban Ban­cea Gábor református lelkipásztor hirdet igét, Tóth Anna lelkipásztor Reformáto­raink felesége témával tart előadást.
* Zarándoklatot szerveznek a Bereck—Kovászna—Sep­si­szentgyörgy—Nagy­várad útvonalon az Isten szolgája, dr. Bogdánffy Szilárd nagyváradi megyéspüspök boldoggá avatásának ünnepségére, melyet szombaton 11 órától tartanak a nagyváradi székesegyházban. Részvételi díj: 80 lej. Jelentkezni a 0745 184 962-es telefonon lehet. (józsa)
* A Civilek Háromszékért Szövetség idén is megszerve­zi az első világháborús sírok rendbetételét. Az önkénteseket pénteken 16 órára várják a sepsiszentgyörgyi köztemetőbe. Sírt takarítanak, árvácskát ültetnek, a szükséges eszközöket a szervezők adják. A közös munka rövid imádsággal ér véget az elhunyt hősök emlékezetére.


Zene
A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffé pincéjében pénteken 21 órától a helybeli Metropo­lis koncertezik. A rockzenekart ifj. Vikol János (billentyűs hangszerek, ének) és ifj. Horváth György Árpád ,,Bocó" (dobok) 2007 decemberében alapította ifj. Mihály Ernő (szólógitár, ének) és Szima Barna (basszusgitár) közreműködésével. A saját dalokban fellelhető funky, blues, beat beütés, illetve progresszív, hard rock hatás. Egy tucat saját számot írtak már, de ezekről még nem sikerült stúdiófelvételt készíteniük, ha akad támogató, lesz lemez is. Addig is ,,házi stúdiójukban" igyekeznek rögzíteni saját dalaikat, amelyeket a Profi Rádióban hallgathatnak a rajongók.


Ingyenes szűrések a klinikán
Folytatják a gyermekek ingyenes szűrését neuro-pszichomotorikus betegségekre az Együtt az egészségért egyesület által működtetett sepsiszentgyörgyi klinikán (1918. December 1. út 36. szám), és novemberben megkezdik a szexuális úton terjedő betegségek térítésmentes szűrését. Érdeklődni és előjegyzést kérni a klinika székhelyén, illetve a 0724 573 354-es, 0267 352 266-os, 0728 074 654-es telefonon lehet.


Animációs napok
Ma az animáció világnapja. Megünneplését a Nemzetközi Animációs Filmszövetség kezdeményezte 2002-ben. 1892-ben ugyanis e napra esett Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, azaz ezen a napon történt az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére. Sepsiszent­györgyön a Gyárfás Jenő Képtárban az animáció világnapját köszöntő rendezvénysorozat keretében ma 18 órától Hosszú Zoltán tanár vezetésével rajzolhatnak a gyermekek, 19 órakor Sántha Géza művészettörténész megnyitja Pădureţ Mónika bukaresti keramikus Cserép­mesék című kiállítását, kurátor: Madaras Péter szobrász, 19.45 órától gyermekeknek vetítik a varsói Audiovizuális Intézet 1947-től napjainkig készült gyermek-animációsfilmjeit. Pénteken 18 órától hangulatzene a Shambala Networksszel, 19 órától helyi alkotók, többek között Ördög Gyárfás Ágota, Bertóti Attila filmjeit vetítik, idén első alkalommal bemutatják a felsőcsernátoni rajzfilmtáborban készült alkotásokat is. A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.


Közlekedés
Közeleg a tél. A közlekedésrendészet felhívja az autótulajdonosok figyelmét, hogy ne halasszák az utolsó pillanat­ra kocsijuk megfelelő téli előkészítését. Tegyék fel a téli abroncsokat, és ellenőrizzék a nyomásukat, tegyék be a csomagtartóba a hóláncokat, hó­lapátot, vontatókábelt, pokrócot, elemlámpát, a hűtő­vízhez adagoljanak fagyállót, ellen­őrizzék az akkumulátort, az áttételeket, a tömlőket, az ab­laktörlőket, cseréljenek olajat. (Rendőrségi tájékoztató)


Kékfény
Lopások. Múlt hétfőn jelent­kezett a baconi rendőrségen egy nő, hogy uzonkafürdői hétvégi házukat feltörték. Ugyan­aznap a község másik lakója jelentette, hogy az udvarán parkoló gépkocsijából eltűnt a GPS. Múlt csütörtökön mikóújfalusi lakos jelentkezett, hogy az ő uzon­kafürdői házában is tolvajok jártak. Mindhárom ügyben M. Béla (20) a fő gyanúsított. A lopott holmi kb. 90 százalékát megtalálták nála. * Pénteken estefelé hívta kézdivásárhelyi élelmiszerbolti elárusítónő a rendőröket, hogy valaki, miközben figyelmét elterelte, egy fiókból el­emelt 1900 lejt. A nyomozást át­vette a bűnügyi nyomozócsoport. * Péntek este fél nyolc körül gidófalvi járőröző rendőrök megállítottak négy szekeret, amelyen L. Miklós, M. Zoltán, K. Attila, M. Balázs és M. István lucernabálákat szállított. Mint kiderült, a kb. 1200 lej értékű takarmányt egy kőröspataki gazda földjéről lopták el. Mivel intézkedés közben a gyanúsítottak fenyegetően léptek fel, kihívták a rohamosztagot. * Október 16-án értesítette a kézdivásárhelyi rendőrséget egy cég ügyvezetője, hogy ismeretlenek a lépcső­ház­ban levő dobozból ellopták az in­ternethálózat kapcsolóját és optikaijel-átalakítóját. Nyom­rög­zítés közben kapott a cég több rek­la­mációt az internetes szolgáltatás kiesése miatt. Hama­ro­san kiderült, hogy azokon a címeken is ha­sonló alkatrészek tűntek el. Ri­asztották az összes jár­őrt, és min­denkit igazoltattak az utcán, főleg az idegeneket meg azokat, akik nem a környéken laknak. Így akadt fenn a hálón T. Cătălin Mihai (22) és A. Alin Claudiu bukaresti lakos. A közelben parkolt előbbi kocsija, amelynek cso­magtartójában nem csak az eltűnt alkatrészeket, hanem annál többet is találtak. Azt vallották, hogy azokat még augusztusban lopták Slobozián. Mint kiderült, T. Cătălin Mihai 2009-ben a kézdivásárhelyi optikai há­lózat hegesztésén dolgozott, és megőrzött egy lakatkulcsot, amely az összes kapcsolódobozhoz talált, így tudott lopni. A kulcsot is megtalálták a zse­bében. Az is kiderült, hogy már februárban is elkövettek hasonló lopást Kézdivásárhelyen. A 6000 lejnyi kárt részben sikerült megtéríteni. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Színielőadás. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Ház Visky Árpád Színjátszó Együttese pénteken 20 órától a dálnoki művelődé­si házban bemutatja Robert Thomas Szegény Dá­niel című bűnügyi vígjátékát. Rendezte: László Károly színművész.
Táncbemutató. A sepsiszentgyörgyi Salsa Társasági Táncklub ma 17.30 órától bemutatót tart a Tanulók Házá­ban.
Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapít­vány szervezésében ma 18 órától gyöngyfűzés iskolásoknak, diákoknak.
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Mű­velődési Házban ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Már­kus András római katolikus pap, címzetes esperes. Téma: Ho­gyan képzeli el az egyház a cigányság fölemelkedését? Há­zigazda: Matekovics János.
Nyílt nap. A Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság keretén belül működő Szé­kely—Potsa Rehabilitációs Köz­pont megnyitásának második évfordulóján, pénteken 10—16 óráig nyílt napot tart a Kilyén 62. szám alatt levő kúriában. Várják az érdeklődőket.
Adományozás. A sepsiszentgyörgyi Amőba Alapít­vány számítógépet adományoz rászoruló családoknak. Az adományozás feltétele: többgyermekes család legyen, és a gyerekek a számítógépet elsősorban a tanulásban hasznosítsák. Az igénylést e-mailben kell benyújtani az alapítványhoz az office@amoba.ro címen vagy személyesen a titkárságon: Templom utca 1A szám. A kérésnek tartalmaznia kell a bemutatkozást és az indoklást.
Fórum. A sepsiszentgyörgyi lakossági tanácsadó iroda és a Pro Nobis Egyesület Pár­beszéd a polgárokkal Európá­ról címmel lakossági fórumot tart pénteken 10 órától a Lá­bas Ház kiállítótermében. Te­lefon: 0267 311 423, 0729 973 269 és 0740 306 314.
Áramszünet. Ma és pénteken 9—16 óráig Sepsiszent­györgyön az Ősz utcában, 7.30—15 óráig Maksán a 4-es transzformátorállomás körzetében, ma 8—10 óráig Sepsi­szent­györgyön a Császár Bá­lint utcában és a központi piacon szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet ma Sepsiszentgyörgyön: 8—15 óráig az Ág utcai 3-as, 10-es, 11-es, 12-es, 13-as tömbházban, a Császár Bálint utcai 14-es tömbházban és a Lidóban, a Sirülő utcai családi házakban és a piac hátsó üzlethelyiségeiben, 11—15 óráig a Grigore Bălan tábornok úti 9-es és 10-es, a Nicolae Iorga utcai 10-es és 34-es tömbházban.
Simon napját a néphagyomány sokfelé télkezdő napnak tartja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-28: Riport - Bokor Gábor:

Egyedülálló a kovásznai modell (Nevet kap a szívkórház)

A kovásznai szívkórház a házigazdája az orvosi kamara által szervezett Háromszéki orvosi napok szakmai konferencia idei rendezvénysorozatának.
2010-10-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, anyós, nagymama, testvér és rokon,
ANTAL ERZSÉBET
(szül. LUPÁN)
életének 74. évében 2010. október 24-én súlyos betegségben elhunyt.
Hamvait Mosonmagyaró­váron helyezzük örök nyugalomra kívánsága szerint.
Engesztelő gyászmisét szülőfalujában, Kézdimartono­son tartunk.
A gyászoló család
4238668