HáziorvosA csontritkulás

2010. október 28., csütörtök, Család

A csontritkulás jelenleg mintegy kétszázmillió embert érint a világon, ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma. A gerincoszlopot alkotó csigolyák egészségére, a csigolyatörésekre utaló jelekre, azok következményére, az életminőség jelentős romlására hívta fel a figyelmet az idei oszteoporózis-világnap (október 20.).

A csigolyatörések három fontos jele: a testmagasság csökkenése, hátfájás és a hát meggörbülése. Ilyen panaszok esetén — különösen az 50 felettiek számára — ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.
A feladat megtalálni azokat a betegeket, akiknek olyan mértékű a csontromlása, hogy ez a következő években nagy valószínűséggel csonttörést okoz. Pontosabb becslést tesz lehetővé a FRAX elnevezésű, a korábbiaknál ötven százalékkal hatékonyabb törésikockázat-mérő módszer, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt egy angol—svéd munkacsoport dolgozott ki.
Marton István, az Egészséges Öregedésért Tudományos Egyesület (EÖTE) tiszteletbeli elnöke szerint az életmód 50 százalékban, a genetika 16—18 százalékban határozza meg az egészségben megélt éveket. Nem az egészségügyi ellátórendszertől kell várni a csodát, mindenki nézze meg, mit tett azért, hogy minél egészségesebb állapotban teljen az öregedés — fogalmazott.


A néma kór
A veszélyeztetettek magas és egyre növekvő száma, a csonttörések veszélye vagy a bekövetkezett törések nyomán kialakuló mozgáskorlátozottság, majd az akár életet is fenyegető súlyos szövődmények ténye jelentős népegészségügyi problémává teszi a csont­ritkulást szerte a világon. Az oszteoporózisnak kezdetben nincsenek tünetei, a törés kialakulásáig a betegek általában nem tudnak arról, hogy csontritkulásuk van. A következmények viszont jól láthatóak. A csigolya-összeroppanások, a csontok törékenységéből, a csontszilárdság csökkenéséből adódó törések különböző formái gyakran elkerülik a klinikusok figyelmét, Eu­rópában a nem diagnosztizált csigolyatörések aránya 29 százalék. Mivel nem ismerik fel, ezért kezeletlenül is maradnak, tévesen izomhúzódás vagy arthritis következtében kialakuló hátfájásnak diagnosztizálják.


Alapvető gyógyszerei
Az oszteoporózis alapvető gyógyszere a tej. A tej és a tejtermékek azért tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor. Ezek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig a csonttömeg megtartását.
Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a dohányzás, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás. A kalcium szervezetből való kiürülését meg lehet akadályozni rendszeres testmozgással, a dohányzás és a veszteséget elősegítő italok — többek között kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők — elhagyásával, kiegyensúlyozott táp­lálkozással, amelynek lényeges összetevője a magas kalciumtartalmú tej és a tejtermékek. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-28: Család - Jártó Kocsis Edit:

Horrorterápia (Doktor Bubó esetei)

Denevér Dani Kerekerdő legcsendesebb lakói közé tartozott. Esti tagozaton tanult, és pilótának készült, ezért szorgalmasan részt vett az éjszakai repülőgyakorlatokon.
2010-10-28: Család - Puskás Attila:

A nagy virágú redőszirom

A nálunk is egyre kedveltebbé váló, Datura nemzetséghez tartozó egynyári redőszirmot (Datura metel L.) ez idő tájt csak emlékezetünkben idézhetjük már fel, mivel fagyérzékeny cserje, s levelei fagysújtottan lekonyultak.