Novemberben költözik a vérközpont

2010. október 28., csütörtök, Közélet

Befejezés előtt áll a korábban bölcsődének és óvodának helyet adó épület átalakítása Sepsiszentgyörgyön a Bánki Donát utcában, ahol november közepétől a megyei vérközpont kezdi meg működését. Az intézmény jelenlegi székhelyén, a műemléknek számító Bene-házban, amely az egészségügyi minisztérium tulajdonából az önkormányzathoz került, vadászmúzeumot létesítenek.

A kétszintes Bánki Donát utcai épületben november közepére ígérik az átalakítás befejezését, ami nem csak a vérgyűjtés, vértárolás, adminisztráció számára megfelelő helyiségek létrehozását jelenti, hanem a villanyhálózat részleges felújítását (tíz-tizenöt hűtőszekrény és mélyhűtő rákapcsolását kell megbírnia), a mosdók, vécék átalakítását felnőtteknek, valamint javítani kell a csatornarendszert, betömni a falrepedéseket, kicserélni a csapokat és mindent, ami régi és rossz minőségű. Dr. Imreh László, a vérközpont igazgatója lapunk érdeklődésé­re elmondta, a munkálatokat fele-fele arányban finanszírozza az Országos Hematológiai Intézet, illetve a szentgyörgyi központ, egy­előre nincs idő és pénz külső javításokra, szigetelésre, területrendezésre, de bízik benne, jövőben ezeket is elvégzik.
A Kovászna megyei vérbegyűjtő központban hetente negyven-ötven véradó jelentkezik, de nem mindenki felel meg az egészségi előírásoknak, az igazgató szerint ennél sokkal több önkéntesre lenne szükség, mert a kórházak országszerte vérhiánnyal küszködnek. A költözés időszakában rövid időre szüneteltetniük kell a központ működését, ezért arra kérik a lakosságot, addig is minél többen jelentkezzenek véradásra, hogy a kiesés ne érződjék túlságosan.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-10-28: Közélet - Bokor Gábor:

Fogynak a jogosultak (Fűtéstámogatás Kovásznán)

Kilencszáz igénylési űrlapot kértek, de eddig csak 205 fűtéstámogatási kérést tettek le a kovásznai polgármesteri hivatalnál. Bartha Noémi, a szociális iroda munkatársa elmondta: a tavalyi igénylők közül némelyek idén nem is kérik a segélyt, hiszen a szigorítások miatt már nem jogosultak támogatásra. Az iktatott kérések közül 119 gázártámogatásra, 86 fára vonatkozik; tavaly 809-en kértek gázra, 805-en fára.
2010-10-28: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Boc, a bukhatatlan?

Emil Boc és kormánya túlélte a zaklatott tegnapi napot is. Pedig szemmel láthatóan remegett a nadrágjuk, példátlan rendőri, csendőri állománnyal készültek mind a T. Ház védelmére, mind a Bukarest utcáin tüntetők megfékezésére.