Hangszivárványok

2010. november 2., kedd, Nyílttér

Ha városi környezetben Székelyföld-szerte, Háromszéken pedig különösen igényes kórusok egész sora működik, nem így a községekben, falvakban. Ezért is illeti meg különös tisztelet azokat, akik a zenei műveltség terjesztésének és az igényes szórakozástatásnak ezt a formáját művelik.

Az uzoni Szivárvány női kar egyik beszédes példája annak, mennyire meghatározó lehet egy szűkebb közösség kulturális mozgásterében alig több mint tucatnyi lelkes énekes hozzáállása. Na meg a karmester, Keresztes Enikőé, aki nem csupán a kezdeményezés, a betanítás, egyszóval a működtetés középpontja, hanem a motivációs környezet folyamatos megteremtője is.
Az uzoni Szivárvány női kar immár jó néhány esztendeje a sepsiszéki nagyközségben és Erdély-szerte bizonyította, mekkora szükség van erre az elkötelezettségre, erre a szolgálatra. Legutóbb épp a Háromszék-laptalálkozó meghívottjaiként igényesen összeállított műsorukkal adtak nyomatékot e szolgálattevésnek. A kórus igényességét jelzi, hogy az Erkel Ferenc­től Johannes Brahmson át Birtalan Józsefig terjedő repertoár előadásában Imre Klaudia zongorakísérete vagy Szőcs Melinda szólóéneke révén is rendkívül változatos volt.
A taps tehát nem csupán az alkalomnak, hanem az évek óta érlelt munkának is szólt, s külön öröm, hogy mindennek a szép számban jelen levő diáksereg is tanúja lehetett. Kívánjuk hát, hogy az uzoni Szivárvány minél tovább ont­sa (hang)színeit, példája pedig minél több helyen ösztönözze a követőket. Mert a kodályi meg­állapítás, miszerint a zene mindenkié, csak így élhet tovább az elkövetkező nemzedékekben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-02: Nyílttér - Demeter J. Ildikó:

Laptalálkozó Uzonban

Rendhagyó közönségtalálkozóra került sor október 27-én Uzonban: az eddigi gyakorlattól eltérően nem a helybeliek hívták meg lapunk munkatársait, hanem a Háromszék szerkesztősége szervezett egy estét hűséges olvasóinak.
2010-11-02: Nyílttér - Kuti János:

A község felvirágozhat!

Hogy az idegen egy falu életéről behatóan tájékozódjék, minél több emberrel szóba kell állnia. Ez olyan helyeken lehetséges, ahol sokan összegyűlnek: a templomban, a tanácsülésen, az idősek klubjában vagy az utcán.