Vitákat gerjeszt a homoródfürdői kezdeményezésElpolitizálják a gazdamozgalmat?

2010. november 2., kedd, Gazdakör

Kedélyborzolónak bizonyult a háromszéki, marosi és hargitai megye­vezetők homoródfürdői kezdeményezése, amely székelyföldi gazdaegyesület létrehozását célozza.

A kezdeményezők érvelése szerint az új szervezet a három megye összefogását fogja bizonyítani, emellett lehetőséget teremt a közpénzekkel való támogatásra is. Ezzel szemben több gazdálkodó, RMDSZ-en kívüli politikus állítja: a kezdeményezéssel elpolitizálják az el nem kötelezett gazdatársadalmat.
A homoródfürdői tanácskozáson a háromszéki megyevezetés, a mezőgazdasági igazgatóság, az Agrár­kamara vezetői mellett meghívottként voltak jelen a bölöni és a vargyasi szarvasmarhatartó egyesületek vezetői, Kovács József méhészegyesületi elnök, a burgonyatermelők részéről Mucsi Mihály, ifjú Orbán Miklós a fiatal gazdák egyesületétől, Nyeső János pedig a gabonatermelők részéről. A meghívásnak nem tudott eleget tenni a cukorrépa-termelőket képviselő Becsek László — tájékoztatott Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.
Önszerveződés, társulás nélkül nem tud előrelépni a gazdatársadalom. Ezt mindenképpen támogatják. Alulról felfelé kell építkezni, de mivel ennek nincsenek látható jelei, úgy látták, meg kell kezdeni a szervezkedést. A gazdáknak a napi munka mellett, főleg most ősszel, nincs idejük ezzel foglalkozni, ezért vállalták a szervezést. Úgy látják, ifj. Orbán Miklós vesz majd részt számottevően a szervezési munkában — mondta el kérdésünkre az igazgató.
Sebestyén Csaba, a huszonkétezer tagot számláló, tizenkét megyei szervezetet tömörítő Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke már a homoródfürdői esemény előtt jelezte: hitelüket vesztett RMDSZ-es politikusok gazdaegyesületnek álcázott politikai szervezetet kívánnak létrehozni, így akarják szétrombolni a már működő gazdaszervezeteket. Ta­más Sándor megyeitanács-elnök sajtónyilatkozatában így fogalmazott: Se­bes­tyén Csabának inkább arról kellene beszámolnia, mire használta fel az elmúlt húsz évben kapott támogatásokat, ugyanakkor az elért eredményekről is tájékoztatást kellene nyújtania.
"Az RMDSZ-nek az a baja, hogy szervezetünk eddig mindig kiállt a gazdák érdeke mellett. Önkor­mány­zatként hogyan akarnak civil szervezetet létrehozni? Pénzt akarnak adni, mondják, de csak olyan szervezetnek, amelynek ők diktálnak. Nekünk mindig csak keresztbe tettek, a Communitas Alapítvány soha nem adott támogatást az Erdélyi Gazda szaklap kiadására, még szakmai tanfolyamainkat is próbálták megfúrni. Meghívom Tamás Sándort, hogy az elkövetkező harminc napban jöjjön el kolozsvári székhelyünkre, ahol bemutatjuk eddigi tevékenységünket. Ha nem teszi meg, megkövetelem, hogy kérjen bocsánatot kijelentéséért" — reagált a Három­szék meg­keresésére az RMGE-elnök. Tamás Sándor viszont leszögezte: a vádaskodást nem ő kezdte, és nem áll szándékában Kolozsvárra utazni, véleménye szerint ugyanis az RMGE tevékenységének eredményét a háromszéki gazdáknak kellene bemutatni.
Politikai szervezkedésnek tartja a kezdeményezést Fazakas Tibor gazdálkodó, ki MPP-s politikus is. "Ez az a terület, amely az utóbbi időben elkerülte az RMDSZ figyelmét, kimaradt a politikai befolyásolás alól. Új lehetőség arra, hogy húsz éve folytatott gazdaellenes politikáját tovább tökéletesítse az RMDSZ, tönkretegye a létező gazdaszervezeteket. Olyan alternatív RMDSZ-párti szervezetet akarnak létrehozni, amely nekik fog tapsolni. Az elmúlt húsz év során, ha keservesen is, a gazdák felnőttek, életképes, erős szervezeteket hoztak létre. Az RMGE, a szarvasmarha-tenyésztők, a burgonya- és cukorrépa-termelők, méhészek, biotermelők egyesületei hatékonyan védik a gazdák érdekeit. Az önkormányzatoknak hathatós segítséget kell nyújtaniuk, de nem bábszervezetek létrehozásával, hanem a meglévő, önálló szervezetek erősítésével" — fogalmazott Fazakas Tibor.
A legnagyobb háromszéki gazdaszervezet, a Szarvasmarha-te­nyész­tők Kovászna Megyei Egye­sületének elnöke, Ötvös Mózes a sajtóból értesült a kezdeményezésről. "Nem hívtak a gyűlésre, pedig lettek volna tapasztalaton alapuló, értékes javaslataim. Gazdaszerve­zetek­re szükség van, de a megyei tanács által létesített gazdaszervezet hogyan fogja képviselni a gazdák érdekeit a kormánnyal, mezőgazdasági minisztériummal szemben? Milyen formában tudnak tüntetéseket szervezni, hogyan tudják kifejezni elégedetlenségüket?" — tette fel a kérdést Ötvös.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-11-02: Nyílttér - Kuti János:

A község felvirágozhat!

Hogy az idegen egy falu életéről behatóan tájékozódjék, minél több emberrel szóba kell állnia. Ez olyan helyeken lehetséges, ahol sokan összegyűlnek: a templomban, a tanácsülésen, az idősek klubjában vagy az utcán.
2010-11-02: Gazdakör - Incze Péter:

Zebu, a homokhátsági húsmarha

A kisgazdaságok állat-egészségügyi szabályozásának megbeszélése, esetleges jövőbeni megváltoztatásáról szólt az a szakmai találkozó, amelyet Kaposváron rendeztek az elmúlt napokban magyarországi, ukrajnai, szlovákiai, szerbiai és romániai szakemberek részévételével.