Novemberi vetésnaptár

2010. november 2., kedd, Gazdakör

Bár a mezőgazdasági munkálatok nehezen és lassan haladnak a talaj víztartalma miatt, a fagyos talajon mind a szántást, mind az ásást ősszel el kell elvégezni.

Kiskertünkben minden növénymaradvány, levél, gyümölcs összegyűjtendő, rengeteg kártevőtől mentjük meg növényeinket, fáinkat, s nem kell elégetni, inkább komposztáljuk.
November 5—6-án még ültethetünk hagymás virágokat. Megköszönik jó növekedéssel, és erőteljes virágszínekkel, ha ekkor tesszük földbe őket.
Ha októberben még nem tettük volna meg, gyűjtsünk össze minden szerves hulladékot, és rakjuk fel komposztba. A biodinamikus preparátumokkal oldva gyorsan átgombásodik és jól bomlik. Trágya­kovász használata segíti az idei folyamatot. Ilyenkor jó ültetni a gyümölcsfákat, erdei fákat, de érett trágya használata kötelező.
Adventi és karácsonyi dísznek szánt ágakat vágjunk november 9—14., 14—16., 19—21. között.
A karácsonyfa kivágására a csillagok járása szerint november 5—6., 9—11., 14—16 és 24—26. az ajánlatos időpont.
Ültetési idő november 1—8-ig, illetve november 24—30.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-11-02: Gazdakör - Incze Péter:

Zebu, a homokhátsági húsmarha

A kisgazdaságok állat-egészségügyi szabályozásának megbeszélése, esetleges jövőbeni megváltoztatásáról szólt az a szakmai találkozó, amelyet Kaposváron rendeztek az elmúlt napokban magyarországi, ukrajnai, szlovákiai, szerbiai és romániai szakemberek részévételével.
2010-11-02: Pénz, piac, vállalkozás - Sylvester Lajos:

Sok pénz sokat vonz, a kevésnek nincs ereje (A Pannon-beton háromszéki gyökéreresztése)

Emeleti fedémöntés betonpumpával
Sepsibesenyőn, amikor a Pannon-beton három hatalmas járműből álló gépkocsioszlopa megérkezett, hogy az egyik készülő hétvégi ház födémét beöntse, s az óriás gémhez hasonlatos, hatalmas betonpumpa-fémoszlop és tömlője messze a fák koronája fölé emelkedett, hirtelen akkora csodalátó csődület támadt, mint amikor régen vándorcirkusz érkezett egy eldugott falucskába, ahol addig csak az egyik fa ágára bogozott kötélhintát ismerték, és soha nem láttak forró bádogon idomított medvetáncoltatást.