Újjászületett a Nagy-tó és a Sziklakert

2010. november 2., kedd, Magazin

Újjászületett a budapesti állatkert két létesítménye, a Nagy-tó és a Sziklakert. A fejlesztést európai uniós forrásokból finanszírozták. A felújított részlegeket pénteken adták át a látogatóknak. Az állatkert két olyan része született újjá, amely történeti és gyűjteményes szempontból is jelentős értéket képvisel, rá­adásul természetes élőhelyként is szolgál.

Az állatkerti Nagy-tó

A rekonstrukció keretében a Nagy-tó víztömegét — elsősorban a meder mélyítésével — megnövelték, de átalakították a vízáramlási rendszert, a vízgépészetet és a szűrőrendszert is. A tóba érkező patakokkal kedvezően változtak a tó áramlási viszonyai, és a korszerű, kétkörös vízforgatással jelentősen javult a víz minősége is. A meder új ,,agyagfeneket" kapott, amelynek érdekessége, hogy az igen jó minőségű agyag a Keleti pályaudvarnál folyó metróépítéstől származik. Újra működik a vízesés is, ez a tó vizének minőségét kedvezően befolyásolja. A tó partját a korábbinál sokkal természetesebb módon alakították ki: kizárólag honos fa- és cserjefajokat telepítettek, bemutatva a hazai vizes élőhelyekre jellemző természetes növénytársulások jellegzetes példányait. A változatos part menti növényzet búvó- és fészkelőhelyül szolgál az itt élő állatoknak, így különösen a nyugati partnál a fákon fészkelő, félvad szürkegém- és kormoráncsapatoknak. Az új tó és partja halaknak, teknősöknek, pelikánoknak, ludaknak és récéknek nyújt élőhelyet.
A Nagy-tó szomszédságában található Sziklakert rekonstrukciója során a sziklakerti jelleg erősítése volt a cél. A Sziklakert különböző részei a Budai-hegyek egy-egy tipikus élőhelyét idézik fel. A nyugati részen ürömi márgából és budakalászi édesvízi forrásmészkőből szél formálta sziklákra emlékeztető, látványos ,,kőtornyokat" építettek, miután a területről az értékes, védett növényeket kimentették, és részben az Állatkert más részeire ültették át, részben később visszatelepítették őket. A területre a főváros környezetében is uralkodó, mészkedvelő növénytársulások jellemző fajait telepítették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-02: Magazin - Józsa Lajos:

Barót tűzvész általi nagy romlása

A 19. századi nagyobb tűzvészek közé sorolható az 1834. szeptember 11-i tragikus baróti eset, amikor 80 porta égett le. A bajokat tetőzte, hogy Mik­lósvárszék Székháza, mely­ben a börtön is működött, a lángok martalékává vált. Baró­ton az a furcsa eset történt, hogy sem a rabokat, sem őrzőiket nem volt ahová elhelyezni, így pincébe zárták őket. Eme állapot tarthatatlanságáról és a nagy veszteségekről Bitay Károly dulló levelében a következőképpen tájékoztatta Három­szék adminisztrátorát:
2010-11-02: Magazin - :

Ázsia legmagasabb épülete?

A kontinens egyik legszegényebb országának számító Kambodzsában Ázsia legmagasabb épületét tervezik megépíteni.