Ázsia legmagasabb épülete?

2010. november 2., kedd, Magazin

A kontinens egyik legszegényebb országának számító Kambodzsában Ázsia legmagasabb épületét tervezik megépíteni.

Ezt nemrégen Hun Sen miniszterelnök jelentette be, tervei szerint a mintegy 200 millió dolláros (kb. 620 millió lejes) felhőkarcoló 555 méter magas lenne, ötször magasabb, mint az ország jelenlegi legmagasabb épülete, a 115 méteres Canadia Bank Tower. A nemrég befejezett, 32 szintes toronyház uralja a phnompeni városképet, ahol az ötemeletesnél magasabb épületek már kiemelkednek környezetükből. Ha megvalósul, az új felhőkarcoló túlszárnyalná az 509 méteres tajvani Tajpej 101-tornyot, a 494 méteres sanghaji Pénzügyi Világ­központot és a 452 méteres Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyot — a vi­lág három legmagasabb épületét a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa után. ,,Nem kell túlságosan konzervatívnak lennünk, miként régimódinak sem" — fogalmazott a miniszterelnök, reagálva azokra a kritikákra, amelyek szerint az utóbbi néhány évben Phnom­penben kibontakozó építkezési boom fenyegeti a főváros francia gyarmati építészeti összképét. Az építkezést egy kambodzsai cég, az Overseas Cam­bodia Investment Corp. végzi, amely projektmenedzserének elmondása szerint az épületben többek között bevásárlóközpont, hotel és szórakoztatócentrum is működne, ezenkívül lakások is lennének benne. Ingat­lancégek szerint kétséges, hogy lesz-e elegendő kereslet egy fél kilométer magas felhőkarcoló iránt egy szegény ázsiai ország fővárosában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-02: Magazin - :

Újjászületett a Nagy-tó és a Sziklakert

Újjászületett a budapesti állatkert két létesítménye, a Nagy-tó és a Sziklakert. A fejlesztést európai uniós forrásokból finanszírozták. A felújított részlegeket pénteken adták át a látogatóknak. Az állatkert két olyan része született újjá, amely történeti és gyűjteményes szempontból is jelentős értéket képvisel, rá­adásul természetes élőhelyként is szolgál.
2010-11-02: Magazin - :

Veszélyben a kilátás

Veszélyben az Empire State Building panorámája — állítja a felhőkarcoló tulajdonosa, aki a híres irodaépülettől mindössze két sarokra tervezett, hasonlóan magas felhőkarcoló építését kifogásolja.