Veszélyben a kilátás

2010. november 2., kedd, Magazin

Veszélyben az Empire State Building panorámája — állítja a felhőkarcoló tulajdonosa, aki a híres irodaépülettől mindössze két sarokra tervezett, hasonlóan magas felhőkarcoló építését kifogásolja.

Antony Malkin az építkezés ellen többek között azzal érvelt, hogy a New York-i látképet 1931 óta meghatározó, 102 emeletes felhőkarcolót évente több millió turista keresi fel. A Vornado ingatlanbefektetési vállalat egy 66 emeletes irodaházat fog felépíteni Manhattan középső részén, mindössze két utcasaroknyira az emblematikus Empire State Buldingtől. Az új felhőkarcoló csaknem ugyanolyan magas lesz, mint New York 1931-ben átadott, legnevezetesebb épülete. Malkin szerint a 15 Penn Plaza nevű, új épület megbontja majd a város jellegzetes távlati sziluettjét. A Vodando szóvivője szerint viszont az új felhőkarcoló ,,nagyszerű kiegészítője lesz New York kontúrjának". A 15 Penn Plaza még nem talált ,,főbérlőre", ami elodázhatja az alapkőletételt.
A tanács 47—1 szavazati aránnyal döntött az építkezésről. Michael Bloomberg polgármester egyébként már a szavazás előtti napon elvetette az ESB részéről megfogalmazott kifogásokat. ,,Bárki, aki felépít egy épületet New York Cityben, az megváltoztatja az arculatot. Nem szükséges minden tulajdonoshoz elrohannunk, és bocsánatot kérnünk — mondta Bloomberg. — Az egyik fickónak van egy épülete, és azt szeretné, ha az lenne az egyetlen magas épület. Sajnálom, ez nem a való világ."
Az Empire State Building 1933-ban örökre beírta magát a mozinézők emlékezetébe, amikor a King Kong című film címszereplője, az óriásgorilla felmászott rá. 1970-ig, vagyis a Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak megépítéséig az ESB volt New York legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után visszanyerte ezt a státust, ám befejezése után a One World Trade Center felül fogja múlni.
A Penn Plaza 363 méter magas lesz, szemben az ESB épülettestének 381 méteres magasságával. A 102 szintes felhőkarcoló tetejére azonban egy 62 méteres antennát is felszereltek, így az épület legmagasabb pontja 443 méter magasan található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1376
szavazógép
2010-11-02: Magazin - :

Ázsia legmagasabb épülete?

A kontinens egyik legszegényebb országának számító Kambodzsában Ázsia legmagasabb épületét tervezik megépíteni.
2010-11-02: Magazin - :

Hogy mik vannak!

Krumplifagyi a krumplidiétában
Megbánta már Washington állam burgonyabizottságának elnöke, hogy megfogadta: két hónapig csak krumplit eszik.