Röviden

2010. november 2., kedd, Világfigyelő

Orbán Viktor Kínában
Kínának nem csak a világban, hanem a magyar gazdaság fejlesztésében is egyre nagyobb szerep jut — jelezte Orbán Viktor miniszterelnök Sanghajban. Orbán mind politikai, mind gazdasági szempontból eredményesnek nevezte mostani kínai útját.

,,Az embereket nem a külpolitikai stratégiai kérdések érdeklik, hanem azok eredményei. Vagyis hogy lesz-e munkahely, lesz-e befektetés, lesz-e piac, ahova eladjuk azt, amit otthon előállítunk. Tudunk-e a világ legmodernebb technológiájához kapcsolódni, érkezik-e hozzánk ilyen, vagy csak összeszerelő ország leszünk — ezek azok a húsba vágó kérdések, amelyek az embereket foglalkoztatják" — állapította meg a kormányfő.


Orosz hecc, japán felháborodás
Dmitrij Medvegyev orosz államfő a sorozatos tokiói figyelmeztetések dacára a déli Kuril-szigetekre látogatott tegnap, néhány nappal tervezett tokiói útja előtt. A négy szigetet magáénak tekintő Japán haladéktalanul tiltakozott. Kan Naoto japán miniszterelnök nagyon sajnálatosnak minősítette a történteket. A japán külügyminiszter tiltakozása jeléül a minisztériumba kérette a tokiói orosz nagykövetet. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Tokió reagálása elfogadhatatlan, mert Kunasir orosz föld, és az orosz államfő orosz területre látogatott.


Levélbomba Sarkozynek?
Felrobbant egy, a mexikói nagykövetségnek címzett levélbomba Athénban, s megsebesítette a kézbesítőszolgálat egyik alkalmazottját tegnap. A hatóságok egy másik, Hollandia követségének címzett bombát is találtak. Rendőrségi források szerint egy harmadik levélbombát is találtak, amelyet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökhöz akartak eljuttatni, egy negyediket pedig Belgium athéni nagykövetségének szántak. A rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, az egyik a szélsőbaloldali Tűz Sejtjei Összeesküvés tagja.


Fejvadászkommandók
Lehetséges katonai válaszlépések egész sorát, köztük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányított titkos elit fejvadász-alakulatok bevetését tanulmányozza az amerikai kormány, miután feltehetően jemeni al-Kaida-militánsok küldeményként feladott robbanóanyagokkal merényleteket kíséreltek meg — közölte a The Wall Street Journal. Mind az amerikai kormányzat, mind a katonai vezetés egyre jobban hajlik arra, hogy a CIA nagyobb operatív felhatalmazást kapjon, ami lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy gyorsan és titokban mérhessen egyoldalú csapást a feltételezett terroristákra — jelentette a lap hivatalos forrásokra hivatkozva.


Dilma Rousseff nyerte az elnökválasztást
A távozó baloldali államfő, a rendkívül népszerű Luiz Inácio Lula da Silva támogatását élvező Dilma Rousseff nyerte meg a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját — közölte a legfelsőbb választási bíróság. A testület tájékoztatása szerint a szavazatok több mint 97 százalékának összesítése alapján Dilma Rousseff az érvényes voksok 55,8 százalékát, míg ellenfele, a jobboldal által támogatott José Serra a 44,2 százalékát szerezte meg. Dilma Rousseff Brazília első női államfője lesz, hivatalába január elsején iktatják be. A 62 éves, közgazdász végzettségű Rousseff korábban soha nem töltött be választott tisztséget, az utóbbi években Lula kabinetfőnöke, előtte pedig energetikai miniszter volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-02: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt hét magyarországi közéleti vitáinak középpontjában az erkölcstelen végkielégítésekről hozott Fidesz-törvény állt, amelyet az alkotmánybíróság elutasított és visszaküldött az országgyűlésnek.
2010-11-03: Emlékezet - Czegő Zoltán:

Madách és Toró Tibor titkos harmóniában

A Székelyföld nagy szülöttje Toró Tibor professzor, több akadémia tagja, a Temesvári Tudományegyetem fizika tanszékének vezetője — címeit, kitüntetéseit és előadásaira több évtizeden át kíváncsi akadémiákat nem soroljuk, nem is tudnánk mind.