A díszkáposzta: utolsó kerti növényünk

2010. november 4., csütörtök, Család

A díszkáposzta mellékelt felvételei nem virágoskert-tulajdonosoknál, hanem virágüzletben készültek, ugyanis nálunk még nem terjedt el ez a télálló növény, a díszkáposzta (Brassica oleracea convar. acephala nana), amely tulajdonképpen a közönséges fejes és kelkáposzta nemesített változata.

Jellemző rá, hogy nem fejesedik, és árnyékosabb, hűvösebb helyen színes leveleket képez, ugyanis 5 Celsius-fok alatt a levél klorofillja lebomlik, felfedve a levél szín­testecskéit. Mivel kétéves növény, az enyhébb teleken akár hótakaró alatt is megmaradó növényünk (kibírja a -14 fokot is, de keményebb teleken előterünkbe, nem fűtött szobánkba vigyük be), tehát májusban felnyurgul, sárga virágai is díszítenek, majd magzik. A magvakat nyáron vetjük el, palántát nevelünk, majd szeptember-október folyamán 30x30 cm-es sor- és tőtávolságra kiültetjük. A két fénykép közül a sárgább, simább levelű a fejes káposztából, a vöröses belső levelű, fodros levélvégű a kelkáposztából nemesített. Korhely­levesként, párolva, savanyítva salátának ehető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-04: Család - Jártó Kocsis Edit:

Kígyók városa (Dr. Bubó esetei)

Kerekerdő olyan hely volt, mint sok más a világon: jó is, rossz is, szegény is, gazdag is, fejlődő is, meg visszafelé haladó is, szóval, az élet itt is lüktetve hullámzott.
2010-11-04: Család - :

Kenyér — már harmincezer éve

Kiszáradt gabona nyomait találták meg egy harmincezer éves őrlőkövön tudósok, akik ezek alapján arra következtetnek, hogy már az ősemberek étrendjében is szerepelt a kenyér.